Víctimes oblidades

Ignacio Quijera Zelarain

18 anys / Mort a Sant Sebastià (Guipúscoa) per repressió al carrer l'1 de setembre del 1979

Ignacio Quijera Zelarain
Ignacio Quijera Zelarain

L'1 de setembre del 1979 les Gestores Pro Amnistia van convocar una manifestació contra les mesures que el Govern francès havia adoptat respecte als refugiats bascos al seu territori. La policia va fer un gran desplegament a Sant Sebastià (Guipúscoa) i, al voltant de dos quarts de vuit de la tarda, va carregar contra els manifestants. Els carrers Peñaflorida i Hernani de la ciutat guipuscoana es van omplir del fum emanat pels pots de gas lacrimogen. Després de la dispersió, diversos grups de manifestants van aixecar barricades i es van produir enfrontaments entre aquests i les unitats policials, que des de l'inici havien actuat amb molta contundència. Poc després de les vuit de la tarda, Ignacio Quijera i uns companys es van apropar a la cantonada del carrer Ingentea per observar si la policia havia marxat dels voltants. Segons la majoria dels testimonis, en aquell instant el policia nacional Salvador Méndez Villatoro, que s'havia parapetat en un cotxe situat a prop de la vorera, va disparar amb una arma de foc contra la víctima des d'una distància d'entre vuit i deu metres. Les persones que van presenciar els fets no van poder arribar fins on era el ferit, ja que uns quants policies els ho van impedir disparant bales de goma. Diversos membres de la Creu Roja van arribar-hi arrossegant-se pel terra per evitar els trets, però la policia va intentar impedir-ho colpejant-los fins i tot després que s'haguessin identificat. Finalment, els membres de la Creu Roja van poder atendre Ignacio, que agonitzava. Van transportar-lo en una de les seves ambulàncies fins a un hospital, on va morir poc després d'haver-hi ingressat.

 • Nom: Ignacio Quijera Zelarain
 • Edat: 18 anys
 • Lloc i data de la mort: Sant Sebastià (Guipúscoa), l'1 de setembre del 1979
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: manifestació política
 • Cos policial responsable: Policia Armada

____________________________

El 1 de septiembre de 1979, las Gestoras Pro Amnistía convocaron una manifestación contra las medidas que el gobierno francés había adoptado respecto a los refugiados vascos en su territorio. La policía hizo un gran despliegue en San Sebastián (Guipúzcoa) y, alrededor de las siete y media de la tarde, cargó contra los manifestantes. Las calles Peñaflorida y Hernani de la ciudad guipuzcoana se llenaron del humo emanado por los botes de gas lacrimógeno. Tras la dispersión, varios grupos de manifestantes levantaron barricadas y se produjeron enfrentamientos entre éstos y las unidades policiales, que desde un primer momento habían actuado con mucha contundencia. Poco después de las ocho de la tarde, Ignacio Quijera y unos compañeros se acercaron a la esquina de la calle Ingentea para observar si la policía había abandonado las inmediaciones. Según la mayoría de los testigos, en aquel momento el policía nacional Salvador Méndez Villatoro, que se había parapetado en un coche situado cerca de la acera, disparó con un arma de fuego contra la víctima desde una distancia de entre ocho y diez metros. Las personas que presenciaron los hechos no pudieron llegar hasta donde estaba el herido, ya que varios policías se lo impidieron disparando balas de goma. Varios miembros de la Cruz Roja llegaron arrastrándose por el suelo para evitar los disparos, pero la policía intentó impedírselo golpeándolos incluso después de que se hubieran identificado. Por último, los miembros de la Cruz Roja pudieron atender a Ignacio, que agonizaba. Le transportaron en una de sus ambulancias hasta un hospital, donde murió poco después de haber ingresado.
 

 • Nombre: Ignacio Quijera Zelarain
 • Edad: 18 años
 • Lugar y fecha de la muerte: San Sebastián (Guipúzcoa), el 1 de septiembre de 1979
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: manifestación política
 • Cuerpo policial responsable: Policía Armada

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000