Víctimes oblidades

Josu María Zabala Erasun

24 anys / Mort a Hondarribia (Guipúscoa) per repressió al carrer el 8 de setembre del 1976

Josu M. Zabala Erasun
Josu M. Zabala Erasun

El 8 de setembre del 1976 es va celebrar a Hondarribia (Guipúscoa) una manifestació en el context del dia gran de les festes patronals. Durant la jornada, a la qual van assistir unes cinquanta mil persones, no es van produir incidents destacats. Al voltant de les nou del vespre, entre 100 i 150 joves van iniciar una manifestació per l'eix central de les festes per demanar l'amnistia total i per protestar per la desaparició del dirigent d'ETA-pm (ETA politicomilitar) Eduardo Moreno Bergaretxe, 'Pertur'. La manifestació es va dissoldre després d'haver recorregut el carrer de San Pedro. Llavors, els efectius policials van establir dos cordons als extrems d'aquest carrer i un contingent de la Guàrdia Civil va entrar a la zona i obligà les persones que s'havien quedat entre els dos cordons a dissoldre's, la qual cosa provocà que es refugiessin en portals i bars de la zona. Alguns van ser desallotjats per la policia, que va fer servir material antidisturbis. Segons la versió del diari La gaceta del norte, quan es van generalitzar els enfrontaments, Josu María Zabala va colpejar amb una cadira de la terrassa d'un bar la cara del guàrdia civil Enrique Pascual Diogo. Segons altres versions, el jove va llançar la cadira quan fugia o per protegir-se dels agents, i colpejà lleugerament el guàrdia civil. Aquest no va resultar ferit greu ni va perdre el coneixement, com es va assegurar en la versió oficial, sinó que va resultar ferit en una cella, tal com es va indicar al comunicat mèdic que es va fer públic més endavant. El guàrdia va perseguir Zabala i altres joves i li va disparar un tret que va impactar contra el seu pit. La víctima va ser atesa per uns metges que eren a la zona i el van traslladar en un dels seus vehicles a l'hospital de la Creu Roja d'Irun (Guipúscoa) i, després, a la Ciudad Sanitara de Sant Sebastià (Guipúscoa), on Josu María ja va ingressar cadàver.

 • Nom: Josu María Zabala Erasun
 • Edat: 24 anys
 • Lloc i data de la mort: Hondarribia (Guipúscoa), el 8 de setembre del 1976
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: manifestació política
 • Cos policial responsable: Guàrdia Civil

____________________________

El 8 de septiembre de 1976 se celebró en Hondarribia (Guipúzcoa) una manifestación en el contexto del día grande de las fiestas patronales. Durante la jornada festiva, a la que asistieron unas cincuenta mil personas, no se produjeron incidentes de importancia. Alrededor de las nueve de la noche, entre 100 y 150 jóvenes iniciaron una manifestación por el eje central de las fiestas para pedir la amnistía total y para protestar por la desaparición del dirigente de ETA-pm (ETA politicomilitar) Eduardo Moreno Bergaretxe 'Pertur' . La manifestación se disolvió después de haber recorrido la calle San Pedro. Entonces, los efectivos policiales establecieron dos cordones en los extremos de esta calle y un contingente de la Guardia Civil entró en la zona obligando a las personas que se habían quedado entre los dos cordones a disolverse, provocando que se refugiaran en portales y bares de la zona. Algunos fueron desalojados por la policía, que utilizó material antidisturbios. Según la versión del diario La gaceta del norte, cuando se generalizaron los enfrentamientos, Josu María Zabala golpeó con una silla de la terraza de un bar la cara del guardia civil Enrique Pascual Diogo. Según otras versiones, el joven lanzó la silla cuando huía o para protegerse de los agentes, golpeando ligeramente al guardia civil. Éste no resultó herido grave ni perdió el conocimiento, como se aseguró en la versión oficial, sino que resultó herido en una ceja, tal y como se indicó en el parte médico que se hizo público más adelante. El guardia persiguió a Zabala y a otros jóvenes y le disparó, impactando la bala contra su pecho. La víctima fue atendida por unos médicos que estaban en la zona y trasladaron a la víctima en uno de sus vehículos al hospital de la Cruz Roja de Irún (Guipúzcoa) y, después, a la Ciudad de Sanitara de San Sebastián (Guipúzcoa), donde Josu María ingresó cadáver.
 

 • Nombre: Josu María Zabala Erasun
 • Edad: 24 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Hondarribia (Guipúzcoa), el 8 de septiembre de 1976
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: manifestación política
 • Cuerpo policial responsable: Guardia Civil

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000