Víctimes oblidades

José Luis Aristizábal Lasa

20 anys / Ferit a Sant Sebastià (Guipúscoa) per repressió al carrer el 12 de març del 1977. Mort el 14 de març

José Luis Aristizábal Lasa
José Luis Aristizábal Lasa

El 8 de març del 1977, dos membres d'ETA-pm (ETA politicomilitar) van morir en un control policial, fet que va provocar un seguit de manifestacions i protestes amb enfrontaments violents que van culminar amb la vaga general a tot Guipúscoa el dia 10. A aquestes mobilitzacions es van afegir les que es van produir l'endemà perquè l'amnistia decretada pel Govern d'Adolfo Suárez no havia estat total, fet que va produir un ampli rebuig per moltes forces polítiques basques.

La nit del dissabte dia 12, José Luis Aristizábal Lasa estava "tomando vinos" amb un amic al nucli antic de Sant Sebastià (Guipúscoa) i quan sortien es van trobar amb una de les manifestacions. Van decidir allunyar-se'n, sobretot perquè José Luis estava fent el servei militar, i van anar a buscar el seu vehicle. Quan circulaven pel carrer Hernani, es van veure obligats a parar a l'altura de l'avinguda España per un embús provocat per les càrregues policials contra els manifestants. Segons l'amic de la víctima, Ignacio Sampelana, van veure com les forces policials colpejaven els manifestants, llançaven pilotes i, quan la gent els va començar a insultar, els agents van començar a disparar. Sampelana va notar que passava alguna cosa ben a prop seu i tot seguit va veure José Luis caure inconscient al seu costat mentre sagnava per la templa i una orella. La víctima va ser traslladada a l'Hospital Provincial, on va ingressar molt greu i va morir dos dies després.

 • Nom: José Luis Aristizábal Lasa
 • Edat: 20 anys
 • Lloc i data dels fets: Sant Sebastià (Guipúscoa), el 12 de març del 1977
 • Lloc i data de la mort: Hospital Provincial (Sant Sebastià), el 14 de març del 1977
 • Causa de la mort: impacte de bala de goma
 • Context dels fets: manifestació política
 • Cos policial responsable: Policia Armada

____________________________

El 8 de marzo de 1977, dos miembros de ETA-pm (ETA politicomilitar) murieron en un control policial, lo que provocó una serie de manifestaciones y protestas con enfrentamientos violentos que culminaron en una huelga general en toda Guipúzcoa el día 10. A estas movilizaciones se añadieron las que se produjeron al día siguiente porque la amnistía decretada por el gobierno de Adolfo Suárez no había sido total, lo que produjo un amplio rechazo por muchas fuerzas políticas vascas. La noche del sábado día 12, José Luis Aristizábal Lasa estaba "tomando vinos" con un amigo en el casco antiguo de San Sebastián (Guipúzcoa) y cuando salían se encontraron con una de las manifestaciones. Decidieron alejarse, sobre todo porque José Luis estaba haciendo el servicio militar, y fueron a buscar su vehículo. Cuando circulaban por la calle Hernani, se vieron obligados a parar a la altura de la avenida España por un atasco provocado por las cargas policiales contra los manifestantes. Según el amigo de la víctima, Ignacio Sampelana, vieron cómo las fuerzas policiales golpeaban a los manifestantes, lanzaban pelotas y, cuando la gente los empezó a insultar, los agentes empezaron a disparar. Sampelana notó cómo algo le rozaba y a continuación vio a José Luis caer inconsciente a su lado mientras sangraba por la sien y una oreja. La víctima fue trasladada al Hospital Provincial, donde ingresó muy grave y falleció dos días después.
 

 • Nombre: José Luis Aristizábal Lasa
 • Edad: 20 años
 • Lugar y fecha de los hechos: San Sebastián (Guipúzcoa), el 12 de marzo de 1977
 • Lugar y fecha de la muerte: Hospital Provincial (San Sebastián), el 14 de marzo de 1977
 • Causa de la muerte: impacto de bala de goma
 • Contexto de los hechos: manifestación política
 • Cuerpo policial responsable: Policía Armada

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000