Víctimes oblidades

Juan Gabriel Rodrigo Knafo

19 anys / Mort a Tarragona per repressió al carrer el 6 de març del 1976

Juan Gabriel Rodrigo Knafo
Juan Gabriel Rodrigo Knafo

El 5 de març, els treballadors del complex petroquímic de Tarragona van decidir fer una aturada i una manifestació en protesta per la matança de Vitòria (Àlaba). Abans del migdia, una columna d'entre mil i dos mil treballadors va marxar vuit quilòmetres des de la Pobla de Mafumet fins a Tarragona al crit de "¡Vitoria hermano, nosotros no olvidamos!". Entre els manifestants hi havia Juan Gabriel Rodrigo Knafo i el seu cunyat. Abans d'entrar a la ciutat, la manifestació es va trobar amb un ampli desplegament de forces antiavalots, que van disparar pots de gas lacrimogen i bales de goma. Llavors es van produir les primeres càrregues i carreres i els manifestants es van dispersar. Uns 800 treballadors van aconseguir arribar fins al centre de la ciutat, on les càrregues van ser més contundents. Els manifestants van respondre aixecant barricades amb cotxes i materials procedents d'algunes obres. La policia va disparar bales de goma i pots de fum lacrimogen i va tancar els carrers amb els seus vehicles, impedint d'aquesta manera que els manifestants poguessin escapar. Les càrregues van durar unes cinc hores. Una d'elles va sorprendre el jove Juan Gabriel Rodrigo Knafo, que va córrer a buscar refugi a un portal del carrer Unió. Com que el perseguien dos policies, va pujar al terrat des d'on poc després va caure al carrer i quedà molt malferit. Molt probablement la mort es va produir en l'instant de la caiguda. El cos es va quedar una hora estès a terra fins que la mateixa policia el va traslladar a l'Hospital de Sant Pau i Santa Tecla. La versió policial va esmentar uns manifestants que llançaven pedres des dels terrats contra els policies, entre ells Juan Gabriel i que aquest, en ser descobert, va precipitar-se al buit quan intentava fugir saltant a l'edifici del costat.

La versió oficial, l'única que es va publicar als diferents mitjans de comunicació, va estar plena de falsedats, contradiccions i manipulacions, amb una clara voluntat de desinformar. Un cop traslladat al centre sanitari, on segons la nota oficial Juan Gabriel havia estat ingressat en una situació d'extrema gravetat a dos quarts de deu de la tarda, es va fer públic un comunicat mèdic en què es diagnosticava un "coma cerebral profundo postraumático". La nota de la policia també parlava de "posible fractura de base de cráneo" i "polifracturas en extremidades inferiores". Igualment, es va dir que havia estat operat i que se li havia practicat una arteriografia cerebral i que, malgrat totes aquestes atencions, Juan Gabriel havia mort a les tres de la matinada del dia 6.

Sobre la sospitosa operació a què va ser sotmès, només hi ha una possible i crua explicació: es va aprofitar el cos per extreure'n alguns òrgans. Almenys, els ulls. La parella de Juan Gabriel treballava a l'hospital i, tot i que no estava de servei aquella nit, en va ser informada pels seus companys de feina. Quan, finalment, el pare va ser autoritzat el diumenge dia 7 a veure el cos del seu fill va cridar "Hijos de puta, le habéis quitado los ojos", segons el testimoni del cunyat de la víctima.

  • Nom: Juan Gabriel Rodrigo Knafo
  • Edat: 19 anys
  • Lloc i data dels fets: Tarragona, el 5 de març del 1976
  • Lloc i data de la mort: Tarragona, el 6 de març del 1976
  • Causa de la mort: caiguda
  • Context dels fets: manifestació laboral
  • Cos policial responsable: Policia Armada

____________________________

El 5 de marzo, los trabajadores del complejo petroquímico de Tarragona decidieron hacer una huelga y una manifestación en protesta por la matanza de Vitoria (Álava). Antes del mediodía, una columna de entre mil y dos mil trabajadores marchó ocho kilómetros desde La Pobla de Mafumet hasta Tarragona al grito de "¡Vitoria hermano, nosotros no olvidamos!". Entre los manifestantes estaban Juan Gabriel Rodrigo Knafo y su cuñado. Antes de entrar en la ciudad, la manifestación se encontró con un amplio despliegue de fuerzas antidisturbios, que dispararon botes de gas lacrimógeno y balas de goma. Entonces se produjeron las primeras cargas y carreras y los manifestantes se dispersaron. Unos 800 trabajadores consiguieron llegar hasta el centro de la ciudad, donde las cargas fueron más intensas. Los manifestantes respondieron levantando barricadas con coches y materiales procedentes de algunas obras. La policía disparó balas de goma y botes de humo lacrimógeno y cerró las calles con sus vehículos, impidiendo así que los manifestantes pudieran escapar. Las cargas duraron unas cinco horas. Una de ellas sorprendió al joven Juan Gabriel Rodrigo Knafo, que corrió a buscar refugio en un portal de la calle Unió. Como le perseguían dos policías, subió a la azotea desde donde poco después cayó a la calle, quedando muy malherido. Muy probablemente la muerte se produjo en el instante de la caída. El cuerpo quedó una hora tendido en el suelo hasta que la propia policía le trasladó al Hospital de Sant Pau y Santa Tecla. La versió policial mencionó a unos manifestantes que arrojaban piedras desde las azoteas contra los policías, entre ellos Juan Gabriel y que éste, al ser descubierto, se precipitó al vacío cuando intentaba huir saltando al edificio de al lado.

La versión oficial, la única que se publicó en los diferentes medios de comunicación, estuvo llena de falsedades, contradicciones y manipulaciones, con una clara voluntad de desinformar. Una vez trasladado al centro sanitario, donde según la nota oficial Juan Gabriel había sido ingresado en una situación de extrema gravedad a las nueve y media de la tarde, se hizo público un parte médico donde se diagnosticaba un "coma cerebral profundo postraumático". La nota de la policía también hablaba de "posible fractura de base de cráneo" y "polifracturas en extremidades inferiores". Igualmente  se hizo mención a que había sido operado y se le había practicado una arteriografía cerebral. Para añadir que, a pesar de todas estas atenciones, Juan Gabriel había muerto a las tres de la madrugada del día 6.

En cuanto a la sospechosa operación a la que fue sometido, sólo hay una posible y cruda explicación: se aprovechó el cuerpo para extraer algunos órganos. Por lo menos, los ojos. La pareja de Juan Gabriel, trabajaba en el hospital y, pese a no estar de servicio esa noche, fue informada al respecto por sus compañeros de trabajo. Cuando, finalmente, el padre fue autorizado el domingo día 7 a ver el cuerpo de su hijo gritó "Hijos de puta, le habéis quitado los ojos", según el testimonio del cuñado de la víctima.

 

  • Nombre: Juan Gabriel Rodrigo Knafo
  • Edad: 19 años
  • Lugar y fecha de los hechos: Tarragona, el 5 de marzo de 1976
  • Lugar y fecha de la muerte: Tarragona, el 6 de marzo de 1976
  • Causa de la muerte: caída
  • Contexto de los hechos: manifestación laboral
  • Cuerpo policial responsable: Policía Armada

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000