Víctimes oblidades

Juan Mañas Morales, Luis Montero García i Luis Manuel Cobo Mier

24, 33 i 29 anys / Morts a Almeria per tortura el 10 de maig del 1981

D'esquerra a dreta, Juan Mañas Morales, Luis Manuel Cobo Mier i Luis Montero García
D'esquerra a dreta, Juan Mañas Morales, Luis Manuel Cobo Mier i Luis Montero García

Un dels actes de violència policial més escabrosos que van tenir lloc aquells anys va ser l’anomenat cas d’Almeria. El dijous 7 de maig del 1981, Luis Montero, Luis Cobo i Juan Mañas, tres joves de Santander, van plegar de la feina i van agafar el Seat 127 d’un d’ells amb la intenció de viatjar fins a Pechina (Almeria), on aquell cap de setmana s’havia de celebrar la comunió del germà de Mañas. Els joves van decidir fer nit a Madrid, on aquell mateix dia ETA atemptava contra el tinent general Joaquín de Valenzuela, cap de la Casa Militar del Rei; una acció que va deixar un balanç de tres morts i vint ferits. L’endemà, van decidir continuar el viatge, però a la localitat d’El Provencio (Conca) el cotxe es va espatllar. Després d'intentar aconseguir un nou cotxe en diversos municipis de la Manxa, entre els quals Alcázar de San Juan (Ciudad Real), van llogar a la localitat de Manzanares (Ciudad Real) un Ford Fiesta verd amb matrícula de Ciudad Real amb el qual, ben entrada la nit, van arribar a Pechina. Una aventura que tindria greus conseqüències. Quan, dissabte, la majoria de mitjans van publicar les fotos dels membres d’ETA autors de l’atemptat de Madrid, a alguns veïns d’Alcázar de San Juan (Ciudad Real) els va semblar que aquells nois havien estat el dia abans pel poble amb un cotxe verd, i la Guàrdia Civil va muntar un operatiu policial a escala estatal de captura dels suposats terroristes.

¡Alto, manos arriba!” Unes hores més tard, els tres joves, que havien aprofitat el dissabte al matí per fer una mica de turisme, van ser detinguts a la sortida d’una botiga de records de Pechina i conduïts a la comandància de la Guàrdia Civil d’Almeria. Què va passar entre aquell moment i fins que, deu hores més tard, es van trobar els seus cossos torturats, mutilats i cremats a l’interior d’un vehicle? Les versions que va donar la Guàrdia Civil van ser inversemblants des del primer moment. Asseguraven que l’origen dels fets havia estat un intent de fuga dels detinguts, quan estaven emmanillats al seient posterior d’un dels vehicles policials del comboi que, suposadament, els havia de conduir a Madrid.

Per aconseguir asseure alguns dels guàrdies acusats de la mort dels tres joves en un judici, va ser clau el paper de determinada premsa i la perseverança de l’advocat de les famílies. El procés va tenir lloc el juny del 1982, amb el coronel Castillo Quero i dos dels seus subordinats com a encausats, malgrat que van ser onze els guàrdies implicats. La sentència va declarar provat que les víctimes havien estat torturades en una antiga caserna abandonada i que després, per esborrar les proves i la seva mort, els van llançar dins del cotxe per un terraplè mentre el metrallaven. I, a continuació, van cremar el vehicle.
 

  • Noms: Juan Mañas Morales, Luis Montero García i Luis Manuel Cobo Mier
  • Edats: 24, 33 i 29 anys, respectivament
  • Lloc i data de la mort: Almeria, el 10 de maig del 1981
  • Causa de la mort: tortura
  • Context dels fets: detinguts en ser confosos amb un membre d'ETA
  • Cos policial responsable: Guàrdia Civil

____________________________

Uno de los actos de violencia policial más escabrosos que tuvieron lugar en aquellos años fue el llamado caso Almería. El jueves 7 de mayo de 1981, Luis Montero, Luis Cobo y Juan Mañas, tres jóvenes de Santander, salieron del trabajo y cogieron el Seat 127 de uno de ellos con la intención de viajar hasta Pechina (Almería), donde ese fin de semana debía celebrarse la comunión del hermano de Mañas. Los jóvenes decidieron pasar la noche en Madrid, donde ese mismo día ETA atentaba contra el teniente general Joaquín de Valenzuela, jefe de la Casa Militar del Rey; una acción que dejó un balance de tres muertos y veinte heridos. Al día siguiente, decidieron continuar el viaje, pero en la localidad de El Provencio (Cuenca) el coche se estropeó. Después de intentar conseguir un nuevo coche en diversos municipios manchegos, entre los cuales Alcázar de San Juan (Ciudad Real), alquilaron en Manzanares (Ciudad Real) un Ford Fiesta verde con matrícula de Ciudad Real con el que, bien entrada la noche, llegaron a Pechina. Una aventura que tendría graves consecuencias. Cuando, el sábado, la mayoría de medios publicaron las fotos de los miembros de ETA autores del atentado de Madrid, a algunos vecinos de Alcázar de San Juan (Ciudad Real) les pareció que esos chicos habían sido el día antes por el pueblo con un coche verde, y la Guardia Civil montó un operativo policial a nivel estatal de captura de los supuestos terroristas.

“¡Alto, manos arriba!” Horas más tarde, los tres jóvenes, que habían aprovechado el sábado por la mañana para hacer algo de turismo, fueron detenidos a la salida de una tienda de recuerdos de Pechina y conducidos a la comandancia de la Guardia Civil de Almería. ¿Qué ocurrió entre ese momento y hasta que, diez horas más tarde, se encontraron sus cuerpos torturados, mutilados y quemados en el interior de un vehículo? Las versiones que dieron la Guardia Civil fueron inverosímiles desde el primer momento. Aseguraban que el origen de los hechos había sido un intento de fuga de los detenidos, cuando estaban esposados ​​en el asiento trasero de uno de los vehículos policiales del convoy que, supuestamente, debía conducir a Madrid.

Para conseguir sentar a algunos de los guardias acusados ​​de la muerte de los tres jóvenes en un juicio, fue clave el papel de determinada prensa y la perseverancia del abogado de las familias. El proceso tuvo lugar en junio de 1982, con el coronel Castillo Quero y dos de sus subordinados como encausados, aunque fueron once los guardias implicados. La sentencia declaró probado que las víctimas habían sido torturadas en un antiguo cuartel abandonado y que después, para borrar las pruebas y su muerte, les arrojaron dentro del coche por un terraplén mientras le ametrallaban. Y, a continuación, quemaron el vehículo.

 

  • Nombres: Juan Mañas Morales, Luis Montero García i Luis Manuel Cobo Mier
  • Edades: 24, 33 y 29 años, respectivamente
  • Lugar y fecha de la muerte: Almería, el 10 de mayo de 1981
  • Causa de la muerte: tortura
  • Contexto de los hechos: detenidos al ser confundidos con un miembro de ETA
  • Cuerpo policial responsable: Guardia Civil

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000