Víctimes oblidades

Juan Manuel Iglesias Sánchez

15 anys / Mort a Sestao (Biscaia) per repressió al carrer el 9 de gener del 1977

Juan Manuel Iglesias Sánchez
Juan Manuel Iglesias Sánchez

El 9 de gener del 1977 va tenir lloc una manifestació a Sestao (Biscaia) per l'amnistia que va començar a la una de la tarda al costat de l'església de Nuestra Señora de Begoña, coincidint amb la sortida d'un centenar d'activistes que s'havien tancat al temple la nit anterior per reivindicar l'amnistia. La manifestació va transcórrer per la Gran Vía i el carrer Carlos VII fins a arribar a la plaça d'España on, segons el diari Arriba, es van aplegar uns deu mil participants. Al voltant de les dues de la tarda, quan un membre de la Comissió Pro Amnistia llegia un manifest, l'acte va ser interromput sobtadament per la irrupció d'efectius de la Policia Armada i de la Guàrdia Civil, que van començar a carregar contra les persones que assistien a l'acte. Els enfrontaments van durar fins a gairebé les quatre i les forces policials van carregar "con inusitada dureza", segons la crònica publicada pel diari El País.

El jove Juan Manuel Iglesias no va participavar en la manifestació ni en l'acte de la lectura del manifest, però just durant una de les càrregues policials va passar per la plaça juntament amb un amic de dotze anys. Tornava cap a casa seva, després que la seva mare li hagués dit que anés a fer una volta i a fer temps perquè el dinar no estava fet. En el moment de la càrrega, espantat, va fugir i va entrar al portal del número 5 de la llavors albereda José Antonio i va pujar al segon pis. Com a mínim una persona adulta també va seguir el mateix camí. Un cop va arribar al replà, va obrir la finestra i va accedir als patis interiors de l'immoble i va saltar els dos metres de desnivell que permetien accedir al pati interior de l'immoble del carrer Villar i Villate número 2. En aquest lloc va caure defallit en patir una fallada cardíaca. La Vanguardia va escriure, sobre els fets: "No pudo responder su cuerpo débil a la emoción que acababa de vivir". Un jove li va practicar alguns exercicis de recuperació sense resultat. Va ser traslladat en ambulància a la Ciudad Sanitaria de la Seguretat Social de Cruces, on va ingressar cadàver.

 • Nom: Juan Manuel Iglesias Sánchez
 • Edat: 15 anys
 • Lloc i data de la mort: Sestao (Biscaia), el 9 de gener del 1977
 • Causa de la mort: insuficiència cardiovascular
 • Context dels fets: manifestació política
 • Cos policial responsable: Guàrdia Civil

____________________________

El 9 de enero de 1977 tuvo lugar una manifestación en Sestao (Vizcaya) por la amnistía que empezó a la una de la tarde junto a la iglesia de nuestra Señora de Begoña, coincidiendo con la salida de un centenar de activistas que se habían encerrado en el templo la noche anterior para reivindicar la amnistía. La manifestación transcurrió por la Gran Vía y la calle Carlos VII hasta llegar a la plaza de Espanya donde, según el diario 'Arriba', se concentraron unas 10.000 personas. Alrededor de las dos de la tarde, cuando un miembro de la Comisión Pro Amnistía leía un manifiesto, el acto fue interrumpido repentinamente por la irrupción de efectivos de la Policía Armada y de la Guardia Civil, que empezaron a cargar contra personas que asistían al acto. Los enfrentamientos duraron hasta casi las cuatro y los efectivos policiales cargaron "con inusitada dureza", según la crónica publicada por el diario 'El País'.

El joven Juan Manuel Iglesias no participó en la manifestación ni en el acto de la lectura del manifiesto, pero justo durante una de las cargas policiales pasó por la plaza junto con un amigo de doce años. Volvía a su casa después de que su madre le hubiera dicho que fuera a dar una vuelta y a hacer tiempo porque comida no estaba hecha. En el momento de la carga, asustado, huyó y entró en el portal del número 5 de la entonces alameda José Antonio y subió al segundo piso. Al menos una persona adulta también seguirá el mismo camino. Una vez en el descansillo, abrió la ventana, accedió a los patios interiores del inmueble y saltó los dos metros de desnivel que permitían acceder al patio interior del inmueble de la calle Villar y Villate número 2. En este lugar cayó desfallecido al sufrir un fallo cardíaco. 'La Vanguardia' escribió sobre los hechos: "No pudo responder su cuerpo débil a la emoción que acababa de vivir". Un joven le practicó algunos ejercicios de recuperación sin resultado. Fue trasladado en ambulancia a la Ciudad Sanitaria de la Seguridad Social de Cruces, donde ingresó cadáver.

 

 • Nombre: Juan Manuel Iglesias Sánchez
 • Edad: 15 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Sestao (Vizcaya), el 9 de enero de 1977
 • Causa de la muerte: insuficiencia cardiovascular
 • Contexto de los hechos: manifestación política
 • Cuerpo policial responsable: Guardia Civil

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000