Víctimes oblidades

Manuel José García Caparrós

18 anys / Mort a Màlaga per repressió al carrer el 4 de desembre del 1977

Manuel José García Caparrós
Manuel José García Caparrós

El 4 de desembre del 1977, es van produir a tot Andalusia diverses mobilitzacions per impulsar l'autonomia de la regió. A Màlaga, com a la resta de capitals andaluses, la participació va ser un èxit: hi van participar entre cinquanta i dues-centes mil persones. La manifestació va començar al migdia. En un punt del seu recorregut, els manifestants es van trobar amb uns set o vuit membres de l'extrema dreta que portaven una gran bandera d'Espanya. Poc després, quan un altre grup ultra va intentar rebentar l'acte, efectius de la Policia Armada van haver d'intervenir per apartar els ultres del recorregut. Quan la manifestació va arribar al punt final del recorregut, el jove Juan Manuel Trinidad Berlanga va pujar per la façana de l'edifici de la Diputació fins a arribar al balcó, on volia penjar una bandera andalusa. El que no sabia és que estava sent observat per dos ultres, un dels quals anava armat i va assegurar-li que li dispararia si retirava la bandera espanyola que hi havia penjada. Trinidad va penjar la bandera andalusa al costat de l'espanyola, sense retirar-la. Aquest fet va ser el detonant d'una intervenció policial, ja que es va interpretar com un assalt a la Diputació Provincial. De sobte, segons un testimoni, "salieron policías de todas partes". A partir d'aquest moment es va generar una situació d'extrema tensió, confusió i violència policial que aviat va desencadenar una autèntica batalla campal: càrregues, respostes dels manifestants, curses, núvols de gasos, sirenes, barricades... 

Quan un sotsoficial va ordenar un replegament cap a la caserna per reabastir-se de pots i bales de goma, els manifestants van aprofitar per assetjar els agents. Però, pocs metres abans d'arribar a la caserna, els agents es van girar i van disparar foc real tant a l'aire com en horitzontal. Manuel José García, que participava en la manifestació amb tres amics, va rebre un impacte de bala al pit. Els seus companys van trobar un cotxe amb el conductor a dins i li van demanar que traslladés el ferit a l'hospital. Després de negar-s'hi, va accedir a transportar el ferit, però, durant el recorregut, la policia els va parar i van haver de baixar per demanar-los que els deixessin continuar. Un agent va entrar al vehicle, però un oficial el va fer baixar dient un enigmàtic "todo está controlado". Els agents els van deixar continuar i els van obrir pas, mentre s'agreujava l'estat de Manuel José. El vehicle circulava molt a poc a poc. Quan finalment va recórrer els tres quilòmetres que el separaven de l'hospital, Manuel José ja era mort.

 • Nom: Manuel José García Caparrós
 • Edat: 18 anys
 • Lloc i data de la mort: Màlaga, el 4 de desembre del 1977
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: manifestació política
 • Cos policial responsable: Policia Armada

____________________________

El 4 de diciembre de 1977, se produjeron en Andalucía diversas movilizaciones para impulsar la autonomía de la región. En Málaga, como en el resto de capitales andaluzas, la participación fue un éxito: asistieron entre cincuenta y doscientas mil personas. La manifestación empezó a mediodía. En un punto de su recorrido, los manifestantes se encontraron con unos siete u ocho miembros de la extrema derecha que llevaban una gran bandera de España. Poco después, cuando otro grupo ultra intentó reventar el acto, efectivos de la Policía Armada tuvieron que intervenir para apartar a los ultras del recorrido. Cuando la manifestación llegó al punto final del recorrido, el joven Juan Manuel Trinidad Berlanga subió por la fachada del edificio de la Diputación hasta llegar al balcón, donde quería colgar una bandera andaluza. Lo que no sabía es que estaba siendo observando por dos ultras, uno de los cuales iba armado y le aseguró que le dispararía si retiraba la bandera española colgada. Trinidad colgó la bandera andaluza junto a la española, sin retirarla. Este hecho fue el detonante de una intervención policial, puesto que se interpretó como un asalto a la Diputación Provincial.

De repente, según un testigo, "salieron policías de todas partes". A partir de ese momento se generó una situación de extrema tensión, confusión y violencia policial que pronto desató en una auténtica batalla campal: cargas, respuestas de los manifestantes, carreras, nubes de gases, sirenas, barricadas... Cuando un suboficial ordenó un repliegue hacia el cuartel para reabastecerse de botes y balas de goma, los manifestantes aprovecharon para acosar a los agentes. Pero, pocos metros antes de llegar al cuartel, los agentes se dieron la vuelta y dispararon fuego real tanto al aire como en horizontal. Manuel José García, que participaba en la manifestación con tres amigos, recibió un impacto de bala en el pecho. Sus compañeros encontraron un coche con el conductor dentro y le pidieron que trasladara al herido al hospital. Tras negarse, accedió a transportar al herido, pero, durante el recorrido, la policía les paró y tuvieron que bajar para pedirles que les dejaran continuar. Un agente entró en el vehículo, pero un oficial le hizo bajar diciendo un enigmático "todo está controlado". Los agentes les dejaron continuar y les abrieron paso, mientras se agravaba el estado de Manuel José. El vehículo circulaba muy lentamente. Cuando finalmente recorrió los tres kilómetros que le separaban del hospital, Manuel José ya estaba muerto.

 

 • Nombre: Manuel José García Caparrós
 • Edad: 18 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Málaga, el 4 de diciembre de 1977
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: manifestación política
 • Cuerpo policial responsable: Policía Armada

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000