Víctimes oblidades

Mari Luz Nájera Julián

20 anys / Morta a Madrid per repressió al carrer el 24 de gener del 1977

Mari Luz Nájera Julián
Mari Luz Nájera Julián

El 23 de gener del 1977 va tenir lloc a Madrid una manifestació per l'amnistia que va ser durament reprimida per la policia i durant la qual bandes feixistes van assassinar l'estudiant de 19 anys Arturo Ruiz García. L'endemà, la Coordinadora de Organizaciones Sindicales i nombrosos sindicats estudiantils van convocar una jornada de lluita en senyal de protesta. A les universitats de Madrid la vaga va ser pràcticament total. Durant tot el matí es van succeir intents de manifestació i càrregues policials fins que al migdia els universitaris es van dirigir cap a la Gran Via, mentre tenia lloc una altra manifestació a la zona de Callao. A continuació, uns cinc-cents estudiants es van dirigir cap al carrer on Arturo García havia estat assassinat. Va ser en aquest context que es van sentir dues detonacions i Mari Luz va caure al terra, després de rebre l'impacte d'un pot de fum al cap. Segons uns testimonis, "tenía la cara completamente ensangrentada y la mandíbula rota". El tret s'havia produït de manera antireglamentària, a una distància molt curta i a boca de canó, "cuerpo a tierra, de abajo arriba y a corta distancia". Dos estudiants la van recollir i la van portar a la porta del cine Rialto, on van trucar un taxi que la va traslladar a la Clínica de la Concepción. Finalment; va morir a dos quarts de cinc de la tarda.

 • Nom: Mari Luz Nájera Julián
 • Edat: 20 anys
 • Lloc i data de la mort: Madrid, el 24 de gener del 1977
 • Causa de la mort: impacte de pot de gasos lacrimògens
 • Context dels fets: manifestació política
 • Cos policial responsable: Policia Armada

____________________________

El 23 de enero de 1977 tuvo lugar en Madrid una manifestación por la amnistía que fue duramente reprimida por la policía y durante la cual bandas fascistas asesinaron al estudiante de 19 años Arturo Ruiz García. Al día siguiente, la Coordinadora de Organizaciones Sindicales y numerosos sindicatos estudiantiles convocaron una jornada de lucha en señal de protesta. En las universidades de Madrid la huelga fue prácticamente total. Durante toda la mañana se sucedieron conatos de manifestación y cargas policiales hasta que al mediodía los universitarios se dirigieron hacia la Gran Via mientras tenía lugar otra manifestación en la zona de Callao. A continuación, unos quinientos estudiantes se dirigieron hacia la calle en la que Arturo García había sido asesinado. Fue en ese contexto que se oyeron dos detonaciones y Mari Luz cayó al suelo, tras recibir el impacto de un bote de humo en la cabeza. Según unos testigos, "tenía la cara completamente ensangrentada y la mandíbula rota". El disparo se había producido de forma antirreglamentaria, a una distancia muy corta y a bocajarro, "cuerpo a tierra, de abajo arriba y a corta distancia". Dos estudiantes la recogieron y la llevaron a la puerta del cine Rialto, donde llamaron a un taxi que la trasladó a la clínica de la Concepción. Finalmente, murió a las cuatro y media de la tarde.
 

 • Nombre: Mari Luz Nájera Julián
 • Edad: 20 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Madrid, el 24 de enero de 1977
 • Causa de la muerte: impacto de bote de gas lacrimógeno
 • Contexto de los hechos: manifestación política
 • Cuerpo policial responsable: Policía Armada

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000