Víctimes oblidades

Martí Marcó Bardella

20 anys / Ferit a Barcelona per impacte de bala el 26 de gener del 1979

Martí Marcó Bardella
Martí Marcó Bardella

El matí del 26 de gener del 1979, Martí Marcó, juntament amb el company de militància Joaquim Pelegrí Pinyes, 'el Bombolla', i un anarquista, antic membre del Moviment Ibèric d'Alliberament (MIL), circulaven en un vehicle que havien llogat a l'aeroport del Prat. Els tres activistes anaven armats i es dirigien a la cantonada dels carrers Diputació i Bruc perquè la nit anterior havien aparcat un cotxe robat amb la intenció d'utilitzar-lo a l'atracament que havien previst dur a terme aquell dia contra un furgó blindat de Banca Catalana. Però, en arribar a la cantonada, es van trobar amb un imprevist: el cotxe aparcat no podia ser mobilitzat, ja que un vehicle policial estava ubicat al davant. A continuació, van iniciar una ràpida fugida pels carrers de la ciutat, que va acabar no gaire lluny. Marcó va quedar malferit a l'interior del vehicle i els seus dos companys van fugir a peu. En deixar el cotxe al mig del carrer o bé amb les portes obertes, en aquest punt les versions difereixen, immediatament alguns vianants es van adonar que al seu interior hi havia un ferit, i tot seguit van avisar una ambulància. Marcó va ser traslladat i ingressat a l'Hospital Clínic, on va morir tres dies després a conseqüència dels tres impactes de bala rebuts.

 • Nom: Martí Marcó Bardella
 • Edat: 20 anys
 • Lloc i data dels fets: Barcelona, el 26 de gener del 1979
 • Lloc i data de la mort: Barcelona, el 29 de gener del 1979
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: control
 • Cos policial responsable: Policia Nacional

____________________________

La mañana del 26 de enero de 1979, Martí Marcó, junto al compañero de militancia Joaquim Pelegrí Pinyes, 'El bombolla', y un anarquista, antiguo miembro del Movimiento Ibérico de Liberación (MIL), circulaban en un vehículo que habóan alquilado en el aeropuerto del Prat. Los tres activistas iban armados y se dirigían a la esquina de las calles Diputación y Bruc porque la noche anterior habían aparcado un coche robado, con la intención de utilizarlo en el atraco que habían previsto llevar a cabo ese día contra un furgón blindado de Banca Catalana. Pero al llegar a la esquina de las dos calles se encontraron con un imprevisto: el coche aparcado no podía ser movilizado, dado que un vehículo policial estaba ubicado delante. A continuación, iniciarion una rápida huida por las calles de la ciudad, que terminó no muy lejos. Marcó quedó malherido en el interior del vehículo y sus dos compañeros huyeron a pie. Al dejar el coche en medio de la calle o bien con las puertas abiertas, aquí las versiones difieren, inmediatamente algunos peatones se dieron cuenta de que en su interior había un herido, y acto seguido avisaron a una ambulancia. Marcó fue trasladado e ingresado en el Hospital Clínico, donde murió tres días después como consecuencia de los tres impactos de bala recibidos.
 

 • Nombre: Martí Marcó Bardella
 • Edad: 20 años
 • Lugar y fecha de los hechos: Barcelona, el 26 de enero de 1979
 • Lugar y fecha de la muerte: Barcelona, el 29 de enero de 1979
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: control
 • Cuerpo policial responsable: Policía Nacional

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000