Víctimes oblidades

Mikel Arregui Marín

32 anys / Mort a Etxarri-Aranatz (Navarra) per impacte de bala l'11 de novembre del 1979

Mikel Arregui
Mikel Arregui

La matinada de l'11 de novembre del 1979, Mikel Arregui viatjava en companyia dels seus amics Mariano Fernández, Xabier Andueza, José Luis Flores i Mikel Asurabarrena des del municipi de Ziorda (Navarra), on havien sopat, fins al municipi de Lakunaza (Navarra), on Mikel Arregui havia estat elegit regidor en les primeres eleccions de la democràcia. Segons la versió oficial, el cotxe va ser metrallat a l'altura de la caserna de la Guàrdia Civil del municipi d'Etxarri-Aranatz per no aturar-se en un control situat en "un lloc suficientment il·luminat i amb els senyals preceptius d'indicació de control de limitació de velocitat i alto". Formalment, el control formava part d'un operatiu desplegat després del metrallament de dos guàrdies civils a Agurain (Àlaba), ja que es creia que els autors havien fugit en direcció a Alsasua (Navarra). Des de l'inici, el relat oficial va ser negat pels amics que eren amb Arregui al cotxe i pel regidor de la vila de Lakuntza (Navarra), Miguel Lazacano, que va passar pel control minuts abans que es produís el tiroteig.

 • Nom: Mikel Arregui Marín
 • Edat: 32 anys
 • Lloc i data de la mort: Etxarri-Aranatz (Navarra), l'11 de novembre del 1979
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: control
 • Cos policial responsable: Guàrdia Civil

____________________________

La madrugada del 11 de noviembre de 1979, Mikel Arregui viajaba en compañía de sus amigos Mariano Fernández, Xabier Andueza, José Luis Flores y Mikel Asurabarrena desde el municipio de Ziorda (Navarra), donde habían cenado hasta el municipio de Lakunaza (Navarra), donde Mikel Arregui había sido elegido concejal en las primeras elecciones de la democracia. Según la versión oficial, el coche fue ametrallado a la altura del cuartel de la Guardia Civil del municipio de Etxarri Aranatz por no detenerse en un control situado en “un lugar suficientemente iluminado y con las señales preceptivas de indicación de control de limitación de velocidad y alto”. Formalmente, el control formaba parte de un operativo desplegado tras el ametrallamiento de dos guardias civiles en Agurain (Álava), ya que se creía que los autores habían huido en dirección a Alsasua (Navarra). Desde un primer momento, el relato oficial fue negado tanto por los otros ocupantes del vehículo como por el concejal de Lakunza, Miguel Lazcano, que pasó por el control en su coche minutos antes de que se produjera el tiroteo.
 

 • Nombre: Mikel Arregui Marín
 • Edad: 32 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Etxarri Aranatz (Navarra), el 11 de noviembre de 1979
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: control
 • Cuerpo policial responsable: Guardia Civil

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000