Víctimes oblidades

Mikel López de Gereñu Otxoa de Aspuru

18 anys / Mort a Beasain (Guipúscoa) per impacte de bala el 2 de desembre del 1975

Mikel López de Gereñu Otxoa de Aspuru
Mikel López de Gereñu Otxoa de Aspuru

Mikel López de Gereñu era un activista estudiantil d'Ikasle Abertzale Sozialista Erakundea (IASE), una organització propera a ETA-pm (una escissió d'ETA). Va participar en accions de propaganda i en les mobilitzacions contra els darrers afusellaments del franquisme. El 3 de novembre del 1975 va ser detingut per la Guàrdia Civil quan estava fent una pintada a favor de 'Txiqui' i Otaegui, dos militants d'ETA que havien estat condemnats a mort pel règim i que van ser afusellats. El jove va ingressar a la presó de Martutene (Sant Sebastià) i, en sortir-ne, es va amagar a una masia del barri de Matxinbenta, situat entre els municipis de Beasain i Azpeitia (Guipúscoa), juntament amb dos joves més. A causa del mal temps, els joves van baixar de la muntanya i van anar a reposar forces a una altra masia. La policia va descobrir el seu amagatall, on es va apropar un 'jeep' de la Guàrdia Civil. Mikel López va intentar fugir juntament amb dos nois que eren amb ell, però un dels projectils disparats per un tinent de la Guàrdia Civil va impactar en el seu coll i li causà la mort.

 • Nom: Mikel López de Gereñu Otxoa de Aspuru
 • Edat: 18 anys
 • Lloc i data de la mort: Beasain (Guipúscoa), el 2 de desembre del 1975
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: intent de detenció
 • Cos policial responsable: Guàrdia Civil

____________________________

Mikel López de Gereñu era un activista estudiantil de Ikasle Abertzale Sozialista Erakundea (IASE), una organización próxima a ETA-pm (una escisión de ETA). Participó en acciones de propaganda y en las movilizaciones contra los últimos fusilamientos del franquismo. El 3 de noviembre de 1975 fue detenido por la Guardia Civil cuando realizaba una pintada favor de 'Txiqui' y Otaegui, dos militantes de ETA que habían sido condenados a muerte por el régimen franquista y que fueron fusilados. Fue internado en la prisión de Martutene (Donostia) y, cuando salió en libertad, se escondió en un caserío del barrio de Matxinbenta, situado entre los municipios de Beasain y Azpeitia (Guipúzcoa), junto con otros dos jóvenes. Debido a las inclemencias metereológicas, los jóvenes bajaron del monte para reponer fuerzas en el caserío de Endrio. La policía descubrió su escondite y un 'jeep' de la Guardia Civil se desplazó al caserío. Mikel López intentó huir junto con los otros dos jóvenes, pero fue alcanzado en el cuello por uno de los proyectiles que disparó un teniente de la Guardia Civil.

 • Nombre: Mikel López de Gereñu Otxoa de Aspuru
 • Edad: 18 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Beasain (Guipúzcoa), el 2 de diciembre de 1975
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: intento de detención
 • Cuerpo policial responsable: Guardia Civil

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000