Víctimes oblidades

Oriol Solé Sugranyes

28 anys / Mort a Auritz/Burguete (Navarra) per impacte de bala el 6 d'abril del 1976

Oriol Solé Sugranyes
Oriol Solé Sugranyes

El 5 d'abril del 1976, vint-i-nou presos es van fugar de la presó de Segòvia. Vint-i-quatre eren militants d'ETA i els altres cinc eren catalans i militants del Front d'Alliberament Català (FAC) i del Moviment Ibèric d'Alliberament (MIL). Un dels membres del MIL era Oriol Solé. A la mitjanit d'aquell 5 d'abril, els fugats van arribar a un punt del Pirineu navarrès on s'havien de trobar amb uns mugalaris (col·laboradors d'ETA que ajudaven a creuar la frontera entre Espanya i França). En no presentar-se els mugalaris, el grup de presos va iniciar la marxa pel seu compte, sense menjar, amb fred, pluja i boira mentre eren perseguits per la Guàrdia Civil, que havia organitzat un important desplegament d'efectius. El grup en què es trobava Solé va ser envoltat pels agents a les 11 del matí del 6 d'abril. Quan anaven a detenir els membres del grup, a un agent se li va "escapar" una ràfega del seu fusell que va ferir de mort Solé.

 • Nom: Oriol Solé Sugranyes
 • Edat: 28 anys
 • Lloc i data de la mort: Auritz/Burguete (Navarra), el 6 d'abril del 1976
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: intent de detenció
 • Cos policial responsable: Guàrdia Civil

____________________________

El 5 de abril de 1976, veintinueve presos se fugaron de la cárcel de Segovia. Veinticuatro eren militantes de ETA y, los otros cinco, eran catalanes y militantes del Front d'Alliberament Català (FAC) y del Moviment Ibèric d'Alliberament (MIL). Uno de los miembros del MIL era Oriol Solé. La medianoche del 5 de abril, los fugados llegaron a un punto del Pirineo navarrés donde debían encontrarse con un grupo de mugalaris (colaboradores de ETA que ayudaban a cruzar la frontera entre España y Francia). Como estos no llegaron, el grup de presos inició la marcha por su propia cuenta, sin alimentos, con frío, lluvia y niebla, mientras eran perseguidors por la Guardia Civil, que había desplegado un amplio dispositivo. El grupo en el que se encontraba Solé fue rodeado por los agentes a les 11 de la mañana del 6 de abril. Al proceder a su detención, a uno de los agentes se le "escapó" una ráfega de su fusil, hiriendo de muerte a Solé.

 • Nombre: Oriol Solé Sugranyes
 • Edad: 28 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Auritz/Burguete (Navarra), el 6 de abril de 1976
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: intento de detención
 • Cuerpo policial responsable: Guardia Civil

 

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000