Víctimes oblidades

Roque Peralta Sánchez

27 anys / Mort a Súria (Bages) per impacte de bala el 13 de juliol del 1977

Roque Peralta Sánchez
Roque Peralta Sánchez

El 12 de juny del 1977 Roque Federico Peralta, veí de Manresa, va anar a Súria a visitar els seus germans. Aquest municipi del Bages celebrava la seva festa major i aquella nit hi havia un ball que havia causat controvèrsia pels requisits que s'havien fixat per poder-hi participar: els homes havien d'anar amb corbata i, les dones, amb vestit llarg. Abans que comencés, un grup d'uns cent cinquanta joves es van concentrar a l'entrada del recinte on s'havia de celebrar el ball per protestar i s'hi van produir algunes escenes de tensió. Segons algunes fonts, a l'inici de la segona part un sergent de la Guàrdia Civil va ordenar que es dissolgués els concentrats. L'agent Francisco Ruiz va colpejar amb el canó del fusell Roque Peralta i, quan aquest es va aixecar del terra i li va preguntar "Què passa?", l'agent va disparar-li un tret que li va provocar la mort. Segons la versió oficial dels fets, la víctima va intentar prendre l'arma al guàrdia, un fet que va quedar desmentit pel testimoni d'una dotzena de persones. En aquest reportatge de SÀPIENS, trobareu més informació sobre l'assassinat de Peralta.
 

 • Nom: Roque Peralta Sánchez
 • Edat: 27 anys
 • Lloc i data de la mort: Súria (Bages), el 13 de juliol del 1977
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: discussió
 • Cos policial responsable: Guàrdia Civil

____________________________

El 12 de junio de 1977, Roque Federico Peralta, vecino de Manresa, fue a Súria a visitar a sus hermanos. Este municipio del Bages celebraba su fiesta mayor y esa noche había un baile que había sido motivo de controversia por los requisitos que se habían fijado para poder participar: los hombres tenían que ir con corbata y, las mujeres, con vestido largo. Antes de que empezara, un grupo de unos ciento cincuenta jóvenes se concentraron en la entrada del recinto donde debía celebrarse el baile para protestar y se produjeron algunas escenas de tensión. Según algunas fuentes, al inicio de la segunda parte un sargento de la Guardia Civil ordenó que se disolviera a los concentrados. El agente Francisco Ruiz golpeó con el cañón de su fusil a Roque Peralta y, cuando éste se levantó del suelo y le preguntó "¿Qué pasa?", el agente le disparó, provocándole la muerte inmediata. Según la versión oficial de los hechos, la víctima intentó arrebatar el arma al guardia, algo que quedó desmentido por el testimonio de una docena de personas. En este reportaje de SÀPIENS, encontraréis más información sobre el asesinato de Peralta.
 

 • Nombre: Roque Peralta Sánchez
 • Edad: 27 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Súria (Bages), el 13 de julio de 1977
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: discusión
 • Cuerpo policial responsable: Guardia Civil

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000