Víctimes oblidades

Santiago Navas Aguirre i José Javier Nuin Azcárate

21 i 18 anys / Ferits a Santesteban (Navarra) per gallet fàcil el 28 de novembre del 1976

D'esquerra a dreta, Santiago Navas Aguirre i José Javier Nuin Azcárate
D'esquerra a dreta, Santiago Navas Aguirre i José Javier Nuin Azcárate

Els fets van tenir lloc en un club del municipi navarrès de Santesteban al voltant de les tres de la matinada del 18 de novembre del 1976 quan el guàrdia civil José Roca Díaz, que estava ebri, va disparar contra diverses persones. Santiago Navas, de vint-i-un anys, va morir immediatament i José Javier Nuin, de dinou, va resultar greument ferit. El guàrdia civil va ser colpejat i desarmat pels acompanyants de les víctimes. José Javier va morir el 17 de desembre a l'hospital Virgen del Camino de Pamplona: les hemorràgies digestives constants que va patir i l'aparició d'una insuficiència renal van fer que el seu estat fos, en tot moment, de molta gravetat.

Segons la versió oficial de la Guàrdia Civil, l'agent hauria disparat en el context d'una batussa durant la qual hauria resultat ferit, però, segons els joves que eren amb Navas i Nuin, l'únic que va passar va ser que les empentes i les trepitjades que van causar mentre ballaven tots junts van molestar alguns dels presents. I, enmig de l'enrenou de la festa, el guàrdia civil va treure la pistola i va disparar contra Santiago.

 • Noms: Santiago Navas Aguirre i José Javier Nuin Azcárate
 • Edats: 21 i 18 anys  
 • Lloc i data dels fets: Santesteban, el 28 de novembre del 1976
 • Lloc i data de la mort: Santesteban, el 28 de novembre del 1976 (Santiago Navas) / Santesteban, el 17 de desembre del 1976 (José Javier Nuin)
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: discussió
 • Cos policial responsable: Guàrdia Civil

____________________________

Los hechos tuvieron lugar en un club del municipio de Santesteban (Navarra) en torno a las tres de la madrugada del 18 de noviembre de 1976, cuando el guardia civil José Roca Díaz, que estaba ebrio, disparó contra varias personas. Santiago Navas, de veintiún años, murió inmediatamente y José Javier, de diecinueve, resultó gravemente herido. El guardia civil fue golpeado y desarmado por los acompañantes de las víctimas. José Javier murió el 17 de diciembre en el hospital Virgen del Camino de Pamplona: las hemorragias digestivas constantes que sufrió y la aparición de una insuficiencia renal hicieron que su estado fuera, en todo momento, de mucha gravedad.

Según la versión oficial de la Guardia Civil, el agente habría disparado en el contexto de una "reyerta" durante la cual habría resultado herido, pero, según los jóvenes que estaban con Navas y Nuin, lo único que ocurrió fue que los empujones y pisotones que causaron mientras bailaban todos juntos molestaron a algunos de los presentes. Y, en medio de la confusión de la fiesta, el guardia civil sacó la pistola y disparó contra Santiago.

 • Nombres: Santiago Navas Aguirre y José Javier Nuin Azcárate
 • Edades: 21 y 18 años  
 • Lugar y fecha de les hechos: Santesteban, el 28 de noviembre de 1976
 • Lugar y fecha de la muerte: Santesteban, el 28 de noviembre de 1976 (Santiago Navas) / Santesteban, el 17 de diciembre de 1976 (José Javier Nuin)
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: discusión
 • Cuerpo policial responsable: Guardia Civil

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000