Víctimes oblidades

Teófilo del Valle Pérez

20 anys / Mort a Elda (Alacant) per repressió al carrer el 24 de febrer del 1976

Teófilo del Valle Pérez
Teófilo del Valle Pérez

Teófilo del Valle treballava d’oficinista a l'empresa de fabricació de calçat Gómez Rivas, a Elda (Alacant), i va participar en la vaga laboral del calçat convocada el febrer de 1976. Arran d'una notable expansió del sector que no beneficiava els treballadors, aquests reivindicaven millores salarials, jornades de quaranta hores en cinc dies i vint-i-vuit dies de vacances remunerades, entre d'altres. La vaga es va aprovar el 19 de febrer en assemblea i, només quatre dies després, una marxa iniciada a la plaça Castelar d'Elda va ser objecte d'una dura repressió policial.

L'endemà, el dia 24, prop de cinc mil treballadors es van reunir a la mateixa plaça a les vuit del vespre. La policia va ordenar que no es formessin grups de més de cinc persones, i tot seguit va començar a carregar contra els manifestants disparant bales de goma i pots de gasos lacrimògens. Els vaguistes es van dispersar per tot el poble, on va continuar la fustigació policial. Unes dues-centes persones van entrar a l'església de San Francisco de Sales per celebrar-hi una nova assemblea i, en acabar, quan es dirigien als seus domicilis, un grup es va creuar amb un comboi de vehicles de la Policia Armada. Entre els insults i les esbroncades, de l'últim vehicle, un autobús, en van baixar diversos agents i un d’ells va obrir foc. Dos trets van posar fi a la vida de Teófilo i el van convertir, així, en el que es coneix com "el primer mort de la monarquia".
 

 • Nom: Teófilo del Valle Pérez
 • Edat: 20 anys
 • Lloc i data de la mort: Elda (Alacant), el 24 de febrer del 1976
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: manifestació laboral
 • Cos policial responsable: Policia Armada

____________________________

Teófilo del Valle trabajaba de oficinista en la empresa de fabricación de calzado Gómez Rivas, en Elda (Alicante), y participó en la huelga laboral del calzado convocada el febrero de 1976. A raíz de una notable expansión del sector que no beneficiaba los trabajadores, estos reivindicaban mejoras salariales, jornadas de cuarenta horas en cinco días y veintiocho días de vacaciones remuneradas, entre otros. La huelga se aprobó el 19 de febrero en asamblea y, solo cuatro días después, una marcha iniciada en la plaza Castelar de Elda fue objeto de una dura represión policial.

El día siguiente, el día 24, cerca de cinco mil trabajadores se reunieron en la misma plaza a las ocho de la tarde. La policía ordenó que no se formaran grupos de más de cinco personas y a continuación empezó a cargar contra los manifestantes disparando balas de goma y botes de gases lacrimógenos. Los huelguistas se dispersaron por todo el pueblo, donde continuó el hostigamiento policial. Unas doscientas personas entraron a la iglesia de San Francisco de Sales para celebrar una nueva asamblea y, al acabar, cuando se dirigían a sus domicilios, un grupo se cruzó con un convoy de vehículos de la Policía Armada. Entre los insultos y los abucheos proferidos, del último vehículo, un autobús, bajaron varios agentes y uno de ellos abrió fuego. Dos disparos pusieron fin a la vida de Teófilo y lo convirtieron, así, en el que se conoce como "el primer muerto de la monarquía".

 • Nombre: Teófilo del Valle Pérez
 • Edad: 20 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Elda (Alicante), el 24 de febrero de 1976
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: manifestación laboral
 • Cuerpo policial responsable: Policía Armada


 

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000