Víctimes oblidades

Valentín González Ramírez

20 anys / Mort a València per repressió al carrer el 25 de juny del 1979

Valentín González Ramírez
Valentín González Ramírez

La mort de Valentín González s'ha d'emmarcar en el context d'una manifestació dels treballadors del Mercat d'Abastaments de València contra la patronal, que els devia diversos mesos de sou. Poc després de les vuit de la tarda del 25 de juny del 1979, es va presentar al mercat un destacament d'uns cinquanta policies, que van preguntar als manifestants si la vaga era legal. Els treballadors van respondre afirmativament i van mostrar l'autorització, però l'oficial va ordenar que l'accés al mercat fos desallotjat en tres minuts. Hi havia concentrades unes cinc-centes persones. Tot seguit, l'oficial va ordenar carregar i una cinquantena de treballadors, entre ells Valentín i el seu pare, es van refugiar en una petita caseta que els treballadors feien servir com a vestuaris i que estava situada a l'entrada del mercat. La policia va llançar pots de gas lacrimogen que van fer que l'ambient al seu interior fos irrespirable.

Els manifestants van trencar els vidres de les finestres per poder respirar, però, finalment, van haver de sortir. A fora, els agents van colpejar els vaguistes amb les seves porres; en veure que un dels agredits era el seu pare, Valentín va cridar "¡no peguéis a mi padre!" i va intentar protegir-lo amb el seu cos, moment en què un agent li va disparar des d'una distància de menys de dos metres una bala de goma que va impactar al pit, a prop del cor. Valentín es va agafar a una tanca, però va ser colpejat al cap per un agent amb la seva porra i va caure al terra, immòbil. Diversos policies van envoltar el cos de la víctima i impediren així que fos atès pels seus companys. Ells mateixos van practicar-li la respiració artificial i un massatge cardíac, sense resultat. Va ser traslladat en el vehicle particular d'un treballador a l'Hospital Clínic, on va ingressar ja cadàver.

 • Nom: Valentín González Ramírez
 • Edat: 20 anys
 • Lloc i data de la mort: València, el 25 de juny del 1979
 • Causa de la mort: impacte de bala de goma
 • Context dels fets: manifestació laboral
 • Cos policial responsable: Policia Nacional

____________________________

La muerte de Valentín González debe enmarcarse en el contexto de una manifestación de los trabajadores del Mercado de Abastos de Valencia contra la patronal, que les debía varios meses de sueldo. Poco después de las ocho de la tarde del 25 de junio de 1979, se presentó en el mercado un destacamento de unos cincuenta policías, que preguntaron a los manifestantes si la huelga era legal. Los trabajadores respondieron afirmativamente y mostraron la autorización, pero el oficial ordenó que el acceso al mercado fuese desalojado en tres minutos. Había concentradas unas quinientas personas. Acto seguido, el oficial ordenó cargar y unos cincuenta trabajadores, entre ellos Valentín y su padre, se refugiaron en una pequeña caseta que utilizaban como vestuarios y que estaba situada en la entrada del mercado. La policía arrojó botes de gas lacrimógeno, que hicieron que el ambiente en su interior fuera irrespirable.

Los manifestantes rompieron las cristaleras para poder respirar, pero finalmente tuvieron que salir. Fuera, los agentes golpearon a los huelguistas con sus porras; al ver que uno de los agredidos era su padre, Valentín gritó "¡no peguéis a mi padre!" e intentó protegerlo con su cuerpo, pero en ese momento un agente le disparó desde una distancia de menos de dos metros una bala de goma que impactó en el pecho, cerca del corazón. Valentín se agarró a una valla, pero fue golpeado en la cabeza por un agente con su porra y cayó al suelo, inmóvil. Varios policías rodearon el cuerpo de la víctima, impidiendo que fuera atendido por sus compañeros. Ellos mismos le practicaron la respiración artificial y un masaje cardíaco sin resultado. Fue trasladado en el vehículo particular de un trabajador al Hospital Clínico, donde ingresó ya cadáver.

 

 • Nombre: Valentín González Ramírez
 • Edad: 20 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Valencia, el 25 de junio de 1979
 • Causa de la muerte: impacto de bala de goma
 • Contexto de los hechos: manifestación laboral
 • Cuerpo policial responsable: Policía Nacional

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000