Víctimes oblidades

Victoriano Agiriano Cortázar i María Ángeles Barandiaran Larrañaga

59 i 52 anys / Morts a Vitòria (Àlaba) per impacte de bala el 16 d'octubre del 1982

Victoriano Agiriano Cortázar i María Ángeles Barandiaran Larrañaga
Victoriano Agiriano Cortázar i María Ángeles Barandiaran Larrañaga

La nit del 16 d'octubre del 1982, el matrimoni format per Victoriano Agiriano i María Ángeles Barandiaran circulava en el seu vehicle pel carrer Travesía del Norte de Vitòria. Segons el relat oficial, es van introduir en una zona de control policial sense respectar els senyals i es van aturar al costat de la vorera. Tot seguit, van realitzar una maniobra brusca de marxa enrere per fugir del control. Els agents van fer senyals amb crits, amb els braços i amb xiulets, però el conductor no va fer cas de les advertències. Llavors va fugir i la policia va disparar a l'aire i, després, en veure que el vehicle continuava la seva marxa, va disparar contra les rodes.

A conseqüència dels trets, els ocupants del vehicle van resultar ferits i van ser traslladats a la residència de la Seguritat Social, on van ingressar ja cadàvers. El relat oficial dels fets s'ajustava, en la part inicial, a la realitat, però hi havia una contradicció: disparant a les rodes, els projectils no podien entrar per la lluna del darrere del vehicle i les bales no podien impactar al cap de les víctimes.

Victoriano, que era distribuïdor oficial de Tabacalera, ja havia estat detingut per la policia el mes anterior per "no dar una explicación satisfactoria sobre el contenido, origen y destino de unos paquetes que transportaba". El més probable és que fes aquella brusca maniobra per evitar un nou incident.

 • Noms: Victoriano Agiriano Cortázar i María Ángeles Barandiaran Larrañaga
 • Edats: 59 i 52 anys, respectivament
 • Lloc i data de la mort: Vitòria (Àlaba), el 16 d'octubre del 1982
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: control
 • Cos policial responsable: Policia Nacional

____________________________

La noche del 16 de octubre de 1982, el matrimonio formado por Victoriano Agiriano y María Ángeles Barandiaran circulaba en su vehículo por la calle Travesía del Norte de Vitoria. Según el relato oficial, se introdujeron en una zona de control policial sin respetar las señales y se detuvieron junto a la acera. Acto seguido, realizaron una brusca maniobra de marcha atrás para huir del control. Los agentes dieron señales con silbato, brazos y voces, pero el conductor no hizo caso de las advertencias y huyó. Entonces, la policía disparó al aire y, al ver que el vehículo continuaba su marcha, disparó contra las ruedas.

Como consecuencia de los disparos, los ocupantes del vehículo resultaron heridos y fueron trasladados a la residencia de la Seguridad Social, donde ingresaron ya cadáveres. El relato oficial de los hechos se ajustaba, en la parte inicial, a la realidad, pero había una contradicción: disparando a las ruedas, los proyectiles no podían entrar por la luna trasera del vehículo y las balas no podían impactar en la cabeza las víctimas.

Victoriano, que era distribuidor oficial de Tabacalera, ya había sido detenido por la policía el mes anterior por "no dar una explicación satisfactoria sobre el contenido, origen y destino de unos paquetes que transportaba". Lo más probable es que hiciera aquella brusca maniobra para evitar un nuevo incidente con la policía.

 

 • Nombres: Victoriano Agiriano Cortázar y María Ángeles Barandiaran Larrañaga
 • Edades: 59 y 52 años, respectivamente
 • Lugar y fecha de la muerte: Vitoria (Álava), el 16 de octubre de 1982
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: control
 • Cuerpo policial responsable: Policía Nacional

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000