Notícies

Navega pel mapa de la cacera de bruixes

L''Atles de la cacera de bruixes' conté el mapa interactiu més complet fet mai al nostre país sobre els judicis per bruixeria a Catalunya i Andorra

L''Atles de la cacera de bruixes' conté el mapa més complet sobre els judicis per bruixeria a Catalunya i Andorra
L''Atles de la cacera de bruixes' conté el mapa més complet sobre els judicis per bruixeria a Catalunya i Andorra

L’Atles conté un mapa interactiu sobre la cacera de bruixes: hi hem geolocalitzat els municipis d’origen o de residència de les persones jutjades per crim de bruixeria. Quan en desconeixem el lloc de procedència, geolocalitzem el lloc on es va produir el judici.
També hi trobareu els espais d’aplec diabòlic, els endevinaires (caçadors de bruixes) i els judicis de la Inquisició de Barcelona, per diferenciar-los de la resta, que van ser realitzats, tots, per tribunals seglars.

Els punts que hi ha indiquen els municipis d’origen de les persones jutjades per bruixeria, i els colors, les diferents èpoques històriques: 1419-1516 (verd), 1517-1547 (groc), 1548-1550 (taronja clar), 1551-1614 (taronja), 1615-1630 (vermell) i 1630-1770 (marró). També s’indiquen els judicis de la Inquisició (icona de globus gris), els endevinaires (icona de dit acusador) i els espais d’aplec diabòlic (icona de fletxa negra). Quan es fa clic sobre una de les opcions, la informació relacionada deixa de mostrar-se. Això vol dir que podeu navegar per categories (opcions): per exemple, si només voleu veure els endevinaires, feu clic a la resta d’opcions, de manera que al mapa només es veuran les icones dels caçadors de bruixes.

Si feu clic sobre cada punt s’obrirà una finestra amb informació sobre les persones d’aquell municipi. També teniu enllaços cap al cens.

El mapa conté centenars de punts, per això us recomanem que el visualitzeu des de l’ordinador i que aneu fent zoom per moure-us pel territori.

NAVEGA PEL MAPA

Manifest

La cacera de bruixes és un clar exemple dels atacs i la discriminació als quals les dones han estat sotmeses al llarg de la història. Al segle XV, en una societat impregnada per la misogínia, moltes van ser acusades injustament de provocar mort i destrucció. Des de SÀPIENS, impulsem un acte de justícia històrica per recuperar la memòria d'aquelles dones, dignificar-les i reivindicar totes aquelles que han estat reprimides al llarg de la història.

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000