Preguntes i respostes

En què consistia el pla dels 'alimenta' de Trajà?

L'emperador romà va implantar un sistema de subsidis socials que alhora impulsava el desenvolupament agrícola i el reclutament de joves per a l'exèrcit

Montse Armengol, Arturo Pérez (assessorament)
7 d'agost de 2018
Fòrum de Trajà a Roma
Fòrum de Trajà a Roma Thinkstock

Trajà va demostrar ser un bon gestor de les finances públiques. Una de les polítiques econòmiques més reeixides va ser la implantació, inicialment a Itàlia, dels 'alimenta', un sistema dissenyat per Nerva que Trajà va posar en pràctica amb èxit i que va continuar funcionant durant més d’un segle. Consistia a oferir préstecs als propietaris de terres per millorar-ne el rendiment. L’interès que es recaptava, força baix —per sota del 5%—, revertia en subsidis per alimentar els fills de les famílies més necessitades: 16 sestercis mensuals per als nois i 12 per a les noies. 

La primera banca ètica?
L’Estat no obtenia beneficis de l’operació, però això no significava que les ajudes tinguessin un caràcter merament filantròpic. De fet, el sistema impulsava el desenvolupament agrícola alhora que garantia el reclutament de joves per a l’exèrcit, com interpreta Plini: “Els fills […] són nodrits amb despeses públiques per servir d’ajut en les guerres, d’ornament en la pau, i aprenen a estimar la pàtria, no solament com la seva pàtria, sinó també com la seva nodridora; d’ells seran poblats els campaments, les tribus, d’ells naixeran, un dia, d’altres a qui no calguin subsidis públics”.

Subscriu-t'hi

Portada del número 204 del SÀPIENS (març 2019)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto