QUIN VA SER L'EQUIP DEL RÈGIM?
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis

Revista

Borbons: 300 anys de corrupció!
Sàpiens núm. 219. Juny 2020

Borbons. 300 anys de corrupció

Fem un repàs dels fraus econòmics més rellevants de la dinastia dels Borbons: des de Felip V fins a Felip VI

En aquest número
Cartell del Pla Marshall

ACTUALITAT

Benvingut, senyor Marshall

La pandèmia sanitària de la Covid-19 ha generat una nova crisi econòmica d’escala mundial. En aquest context, l’executiu espanyol ha demanat la recuperació de l’esperit de l’European Recovery Program –més conegut com a Pla Marshall–, una iniciativa que va ser creada el 1947 per ajudar els països europeus devastats per la Segona Guerra Mundial. Són situacions comparables?

Xavier Carmaniu (text) i Francesc Roca Rosell (assessorament)

Eudald Carbonell a Atapuerca

ENTREVISTA

Eudald Carbonell: "Per primer cop, podem influir en la nostra evolució"

Des que va començar la crisi de la Covid-19, el cèlebre paleontòleg s’ha erigit en una de les veus que cal tenir més en compte a l’hora d’analitzar les causes i conseqüències de la pandèmia. Confinat a la seva casa de Burgos, molt a prop del jaciment d’Atapuerca, Eudald Carbonell reflexiona sobre els reptes als quals ens enfrontem com a espècie.

Sònia Casas

Autoajuda

ACTUALITAT

D'on ve l'autoajuda?

Amb el confinament potser heu trobat el temps per treure la pols d’aquell llibre d’autoajuda que vau comprar fa anys i que havíeu deixat a mitges. O, finalment, us heu decidit a obrir-ne un per primera vegada. Sabeu, però, quan i com van sorgir aquest tipus de lectures?

Anna-Priscila Magriñà

Retrat oficial de Felip V d'Espanya (1723), obra del francès Jean Ranc conservada al Museu del Prado

REPORTATGES

Borbons. 300 anys de corrupció

Entre Felip V i Felip VI, deu generacions de reis, reines i regents s'han assegut al tron d'Espanya. Els seus regnats han estat marcats pel tarannà de cadascun d'ells, per drames familiars diversos i per crisis polítiques que han anat canviant segons l'època: sublevacions militars, guerres, exilis... Ara bé, si una cosa han tingut en comú és la confusió entre allò que és públic i allò que és privat, ja que tots han seguit al peu de la lletra el precepte de l'avi de Felip V, el rei francès Lluís XIV: "L'État c'est moi".

Arnau Cònsul (text), Àngel Casals (assessorament) i Joan Villarroya (assessorament)

Leònides, rei d'Esparta, a la batalla de les Termòpiles (1814) -  Jacques-Louis David

REPORTATGES

Perses 'versus' grecs

Fa 2.500 anys els perses dominaven un imperi que s’estenia de l’Indus al Nil. A la seva frontera occidental, però, Atenes i altres polis gregues es resistien a formar-ne part i amenaçaven la seva supremacia a l’Egeu. Les decisives batalles de Marató, les Termòpiles o Salamina van permetre als grecs mantenir la seva independència en un moment clau de la història de la Mediterrània.

Víctor Farradellas (text) i Isabel Rodà (assessorament)

Retrat de les dones d'Igbo fet a l'inici del segle XX

REPORTATGES

La revolta de les dones

L’any 1929, al sud-est de l’actual Nigèria, milers de dones van revoltar-se contra el poder britànic com a protesta per la seva progressiva pèrdua de poder. Sense cap força militar, les revoltades van fer trontollar el sistema colonial durant setmanes fins que una repressió sagnant va posar fi a les seves demandes. Amb tot, aquella primera gran protesta organitzada contra el poder colonial va causar un impacte profund i durador a Nigèria i va marcar per sempre les relacions entre la colònia i el Govern de la metròpoli.

Jordi Tomàs

Retrat de Jack Johnson i Tommy Burns durant la batalla del campionat mundial el 26 de desembre de 1908

REPORTATGES

El gegant de Galveston

En ple supremacisme racial, amb el Ku Klux Klan actuant encara impunement, Jack Johnson va trasbalsar els Estats Units en convertir-se en el primer boxejador negre que guanyava el campionat mundial. Els abusos que cometia envers amants i esposes, totes blanques, van ser usats per condemnar-lo, però ell va fugir i va emprendre un exili que el va dur fins a Barcelona.

Frederic Porta

Elionor de Castella

REPORTATGES

Elionor de Castella, la reina més odiada

Néta, filla i germana de reis, i reina ella mateixa, a partir de 1329 la segona esposa d’Alfons el Benigne va utilitzar tots els estratagemes que tenia al seu abast perquè el seu primogènit també lluís la corona, encara que això signifiqués fer desaparèixer els seus fillastres... ni més ni menys que Pere el Cerimoniós i Jaume d’Urgell. La Corona d’Aragó, però, no es rendiria als seus peus.

Vicent Baydal

Fotografia de l'esquelet de 580 peces trobat pel biòleg Josep Castelltort i els paleontòlegs Josep Llansana, Jordi Martinell i Rosa Domènech

REPORTATGES

Una estrella excepcional

L’únic exemplar d’estrella de mar fossilitzada completa que hi ha a Catalunya data de fa 48 milions d’anys. S’ha trobat aquest 2020 a la Tossa de Montbui, a la comarca de l’Anoia. Us narrem com s’ha produït la troballa i com s’ha identificat un tresor fòssil que a la majoria de nosaltres ens hauria passat del tot desapercebut.

Cristina Serret (text), Jordi Martinell (assessorament) i Rosa Domènech (assessorament)

El Museu Maricel al Google Arts Project

L'EXPERIÈNCIA

Museus a cop de ratolí

La majoria de museus del món actualment ofereixen la possibilitat de visitar-los de forma virtual. El repte avui és com es pot convertir un simple passeig des del sofà de casa en una experiència enriquidora, equiparable a la del visitant real.

Maria Coll

  • sapiens web
    Escull la teva oferta i subscriu-t'hi avui mateix! 
  • iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Venda de números endarrerits

Si et falta algun SÀPIENS, compra'l a la nostra botiga

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

El règim contra el Barça

La revista que Florentino no vol que llegeixis

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto