QUIN VA SER L'EQUIP DEL RÈGIM?
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis

Revista

Portada SÀPIENS 224 (novembre 2020)
Sàpiens núm. 224. Novembre 2020

Judici a Martín Villa

Repassem la trajectòria del polèmic governador civil de Barcelona, des dels càrrecs polítics fins als consells d'administració

En aquest número
El SÀPIENS de novembre arriba amb una revista dedicada al Comissariat de Propaganda

DE REGAL

Aixafem el feixisme! Història del Comissariat de Propaganda de la Generalitat

El SÀPIENS de novembre inclou una sorpresa molt especial: una revista dedicada al Comissariat de Propaganda, a Jaume Miravitlles i a l'exposició que tindrà lloc properament al Palau Robert de Barcelona.
Els acords de Dayton

ACTUALITAT

Bòsnia, la cruïlla eterna

Fa 25 anys els acords de Dayton van aconseguir concloure la guerra de Bòsnia, que entre el 1992 i el 1995 havia provocat cent mil morts. Avui el país funciona com a teatre d'operacions per a Rússia, Turquia i els països del golf Pèrsic i fins i tot la Xina, a banda de la Unió Europea. És la conseqüència de trobar-se, des de fa segles, a cavall de les cultures cristiana i musulmana.

Joan Salicrú

Residus nuclears

ACTUALITAT

Les conseqüències del Projecte Manhattan

Les bombes d'Hiroshima i Nagasaki també han afectat la salut dels nord-americans. Els artefactes es van processar a Missouri i els seus residus es van abocar il·legalment en uns terrenys de conreu. Avui els veïns pateixen malalties provocades per un dels episodis més foscos de la gestió de residus atòmics del país.

Quim Miró

Rodolfo Martín Villa al Museu d'Història de Catalunya el 2001

REPORTATGES

Judici a Martín Villa

La carrera política d’aquest enginyer lleonès va començar el 1962, ocupant un càrrec del ‘Movimiento’, i va acabar el 1997, com a diputat del PP al Congrés dels Diputats. Durant aquest període, va exercir diverses vegades de ministre i sota la seva responsabilitat política van ser morts i ferits centenars de ciutadans. Avui, per aquests fets, s’asseu davant de la justícia argentina. El poder, de qui va ser conegut com ‘la porra de la Transició’, ha arribat gairebé fins als nostres dies i ha superat l’esfera política.

Arnau Cònsul (text) / Manel Risques (assessorament)

'La batalla de les piràmides', de Louis-François, Baron Lejeune

REPORTATGES

La batalla de les piràmides

Breu però intensa. Així va ser la conquesta d’Egipte per part de les forces de Napoleó Bonaparte. En tres mesos, el general francès va vèncer les tropes mameluques de l’Imperi otomà però va perdre davant la flota del Regne Unit, que va encetar un llarg setge. Mentrestant, a redós dels soldats, un extraordinari equip d’arqueòlegs, científics i dibuixants va redescobrir les meravelles de l’antic Egipte i va establir les bases de l’arqueologia moderna.

Sònia Casas Codinach (text) / Maties Ramisa (assessorament)

'Cometa', del pintor alemany Dürer. Tot i el títol, s'ha arribat a un consens: és un meteorit, ja que els cometes no deixen una cua de llum al seu pas, i només pot ser el d'Ensisheim. Però queda un dubte: per què l'artista pinta el quadre de nit?

REPORTATGES

Caigut del cel

El 7 de novembre de 1492, en un camp de blat de la localitat alsaciana d’Ensisheim, hi va caure un meteorit, fins avui el més antic datat i estudiat a Europa. Artistes i escriptors van deixar constància del fet.

Maria Coll

Jerrie Cobb es fotografia al costat d'una rèplica de les càpsules Mercury de la NASA

REPORTATGES

Les 13 de Mercury

La història de 13 pioneres que van participar en un programa extraoficial nord-americà de dones astronautes abans que els homes viatgessin a l’espai. Aquí us en fem un tast amb un qui és qui i unes anècdotes sobre masclisme als EUA.

Caterina Úbeda (text) / Pere S. de Argila (assessorament)

'La descoberta de la porpra', de Theodor van Thulden

REPORTATGES

Els senyors de la porpra

L’escassa gota malva que s’extreia d’un mol·lusc concret va revolucionar la moda en l’antiguitat i va convertir el poble fenici en el principal fabricant, comerciant i distribuïdor de tint porpra de la Mediterrània. Era tan difícil i car de fer que aviat va esdevenir un símbol de poder i el color dels vestits dels reis i dels emperadors.

Montse Armengol (text) / M. Eugènia Aubet (assesorament)

Mobilització a plaça Sant Jaume durant la vaga de llogaters del 1931. En aquesta de la foto en concret es demanava la jornada de 6 hores per augmentar els llocs de treball

REPORTATGES

"Visca la vaga de llogaters"

L’estiu del 1931 prop de 40.000 famílies de Barcelona i rodalia van posar contra les cordes propietaris i autoritats republicanes, que van respondre amb una dura repressió.

Joan Esculies (text) / Alícia Puig (assessorament)

La redacció del SÀPIENS a la Casa de la Seda de Barcelona

L'EXPERIÈNCIA

Casa de la Seda: vels de luxe a la Barcelona gremial

La redacció del SÀPIENS visita la Casa de la Seda, un edifici amb més de 300 anys d'història que va estar a punt de desaparèixer a causa de l'obertura de la Via Laietana. Al seu interior s'amaguen tots els secrets d'un dels gremis més rics que va tenir la ciutat de Barcelona.

Carla Galisteo (text) / Enrique Marco (fotografies)

  • sapiens web
    Escull la teva oferta i subscriu-t'hi avui mateix! 
  • iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Venda de números endarrerits

Si et falta algun SÀPIENS, compra'l a la nostra botiga

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

El règim contra el Barça

La revista que Florentino no vol que llegeixis

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto