QUIN VA SER L'EQUIP DEL RÈGIM?
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis

Revista

Portada número 252 de SÀPIENS (març 2023)
Sàpiens núm. 252. Març 2023

El Noi del Sucre

100 anys de l'assassinat de Salvador Seguí, el gran líder del sindicalisme català

En aquest número
Revoltes a l'Iran

Actualitat

Iran: la revolta del hijab

El règim dels aiatol·làs ha posat en marxa la seva brutal maquinària repressiva per fer front a les protestes a l'Iran. La mort de Juna Mahsa Amini després de ser detinguda per portar de manera inapropiada el hijab va ser l'espurna d'una revolta que, liderada per les dones, ha erosionat un sistema que es manté gràcies als guardians de la revolució, la corrupció i el control de l'economia.

Kim Amor

Carlos A. Scolari

Entrevista

Carlos A. Scolari: "Els conflictes mediàtics del passat donen sentit al que passa avui"

És molt comú sentir que estem vivint la guerra de les plataformes, però, segons sosté Carlos A. Scolari, no és res nou; de guerres mediàtiques sempre n'hi ha hagut. Al seu darrer llibre, La guerra de las plataformas (Anagrama), aquest expert en ecologia i evolució dels mitjans ha escollit els moments estel·lars d'unes batalles que han tingut lloc al llarg de la història.    

Caterina Úbeda (text) / Enrique Marco (fotografia)

Rates

Actualitat

La invasió de les rates

Aquests animalons, apareguts per primera vegada a l'Àsia Continental ara fa entre tres i sis milions d'anys, tornen a ser un maldecap per a diverses administracions locals. El confinament i la reducció de les substàncies químiques dels rodenticides n'han provocat la proliferació. La relació entre rates i humans no és pas nova; de fet, ha estat una constant al llarg de la història.  

Jordi Mata

Salvador Seguí, 'el Noi del Sucre'

Reportatges

El Noi del Sucre: una víctima del pistolerisme

Salvador Seguí va ser el líder de la Confederació Nacional del Treball (CNT) a Catalunya durant el període més dur i conflictiu de l'organització. El seu lideratge combatiu, però també conciliador, el va convertir en un blanc de la Patronal. El 10 de març de 1923, en un moment en què empresaris i obrers es mataven pels carrers, era assassinat d'un tret al cap.

Maria Coll (text) / Teresa Abelló (assessorament)

Correu medieval

Reportatges

L'escarsella: el sistema de correus de l'edat mitjana

Vint-i-un dies. Aquest era el temps, al segle XIV, que tardava a arribar una carta que un comerciant català enviava a Bruges (Bèlgica). Una durada mínima si tenim en compte que el carter anava a peu. Acompanyem un treballador d'aquest particular sistema de missatgeria privada pels camins d'Europa fins a l'entrega de la saca de la correspondència.

Agnès Rotger (text) / Dolors Pifarré (assessorament)

Holodomor Kharkiv

Reportatges

L'Holodomor: la gran fam

Entre el 1932 i el 1933, a Ucraïna gairebé quatre milions de persones van morir de gana. Al darrere hi havia el Kremlin, que va decidir escarmentar brutalment un país que va voler ser independent de la Unió Soviètica.

Sergi Ramis

Una mòmia de l'antic Egipte

Reportatges

El secret dels sarcòfags

D'or, de pedra, de fusta o de cartonatge, aquests fèretres han servit per protegir les mòmies egípcies durant milers d'anys. Produir-los no era senzill. Un sarcòfag de fusta podia estar format per una trentena de peces. Un veritable trencaclosques.

Genís Casanovas (text) / Maite Mascort (assessorament)

Els misteris de la Bíblia

Reportatges

Els misteris de la Bíblia

Aquesta no és la història d'un llibre, sinó la d'una biblioteca, la d'una col·lecció d'obres que recullen les experiències de jueus i cristians i que s'ha convertit en el gran llibre sagrat d'aquests dos col·lectius de creients. És, també, una història plena d'incògnites i misteris, amb ingredients fascinants, com l'èpica, la manipulació narrativa i la voluntat de preservar l'essència d'un poble. Una història que van escriure centenars de persones entre els segles VI aC i II dC.

Caterina Úbeda (text) / Lluís Busquets i Grabulosa (assessorament)

Elena Jordi

Reportatges

Elena Jordi, la verge del cel·luloide

A l'inici del segle XX, Elena Jordi es va convertir en la primera dona que va dirigir una pel·lícula a l'Estat espanyol. No només va passar de ser una estrella del teatre a deixar-se seduir pel cinematògraf, sinó que a més es va convertir en una empresària que va desembarcar al Paral·lel amb companyia pròpia.

Josep M. Bunyol

Circ Raluy Legacy

L'experiència

Una tarda al circ

Ens endinsem en el màgic univers Raluy Legacy, un circ emblemàtic amb cinc generacions d'artistes i amb el museu ambulant més important d'Europa. Contemplant les arriscades acrobàcies i les coreografies impossibles dels seus membres en l'espectacle In art we trust, és fàcil entendre per què va haver-hi una època en què el circ es va considerar "el millor espectacle del món".

Clàudia Pujol (text) / Enrique Marco (fotografies)

Josep Sala

Llibres

Josep Sala i Cullell: "La mort de Dolors Bernabeu és un dels primers casos mediàtics de la història del país"

La nit del 21 d'agost de 1925, el cos de Dolors Bernabeu va caure daltabaix del terrat d'un edifici del carrer dels Escudellers de Barcelona. Va ser un suïcidi o un assassinat? Josep Sala i Cullell, quasi cent anys després, destapa a La mort misteriosa de Dolors Bernabeu (Pòrtic) els noms dels autors d'aquest crim que la dictadura de Primo de Rivera va intentar encobrir.

Maria Coll

Il·lustració del conte 'Tres tombes flamejants'

El conte històric

Tres tombes flamejants

El novel·lista i poeta Jordi Llavina escriu aquest conte històric. Acaba de guanyar el Premi Carles Riba 2022 per Un llum que crema (Proa), un llibre sobre la relació entre la memòria i el pas del temps.  

Jordi Llavina (text) / Pep Boatella (il·lustració)

  • sapiens web
    Escull la teva oferta i subscriu-t'hi avui mateix! 
  • iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Venda de números endarrerits

Si et falta algun SÀPIENS, compra'l a la nostra botiga

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

El règim contra el Barça

La revista que Florentino no vol que llegeixis

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto