Llibres: del cristianisme a l'Índia a la guerra freda

La conquista de los polos
Jesús Marchamalo i Agustín Comotto
Nordica Libros
La conquista de los polos

Arribar als pols va obsessionar exploradors de tot el món al final del segle XIX, fins al punt de perdre la vida en l’intent. L’il·lustrador Comotto i el periodista Marchamalo signen una novel·la gràfica que ens descobreix les principals expedicions per arribar-hi, com les de Nansen, Scott i Amundsen, i de vaixells icònics, com el Fram, l’únic que va navegar pels dos pols.

No me lamento
Fernando de Haro
Elba
No me lamento

Quan els missioners europeus van arribar a l’Índia, entre els segles XIV i XV, el cristianisme es va estendre entre els més marginats de la societat, atrets pel missatge d’igualtat que pregonava. Avui, els cristians segueixen sent una minoria perseguida al país, una situació que Fernando de Haro radiografia i denuncia en aquest llibre.

Gràfica cooperatica a Barcelona
Marc Dalmau
Montaber
Gràfica cooperatica a Barcelona

Fa un segle i mig, els obrers van trobar en l’associació i el cooperativisme una alternativa més equitativa a les dures condicions de treball, un moviment que va tenir especial rellevància al nostre país. Aquest llibre compila fotografies, gravats, dibuixos o cartells que ens permeten entendre el gran abast del cooperativisme entre els anys 1875 i 1939 a Barcelona.

Barcelona sota la neu
Daniel Venteo
Efadós
Barcelona sota la neu

La col·lecció de llibres fotogràfics Catalunya Desapareguda creix amb dos nous títols que recuperen la història de Barcelona: El cementiri de Montjuïc i Barcelona sota la neu. Es tracta de dos recorreguts que comencen al final del segle XIX i que ens mostren la vida quotidiana a la ciutat al llarg d’un segle. Són una delícia les imatges antigues que mostren la ciutat colgada per la neu.

La Guerra Fría
Odd Arne Westad
Galaxia Gutenberg
La Guerra Fría

Treball monumental d’Odd Arne Westad, historiador noruec i professor a Harvard, expert en relacions internacionals i la història contemporània d’Àsia. El mèrit d’aquest llibre és abordar la guerra freda, el conflicte sorgit del nou ordre mundial després de la derrota del nazisme des d’una perspectiva global, no només com un enfrontament entre dues grans potències. Tot i que el lector també hi trobarà la pugna entre nord-americans i soviètics, capitalisme i socialisme, el relat ofereix un fresc de matisos que enriqueixen la reflexió sobre la guerra freda.