De les festes de Catalunya als contes de Junqueras

Futbol al país dels soviets
Carles Viñas
Tigre de Paper
Futbol al país dels soviets

Un element uneix la Rússia imperial i la revolució proletària: el futbol. Un esport que passa de ser un element d’entreteniment burgès a un fenomen de masses vinculat a les classes populars. Aquesta és una obra per descobrir quina incidència va tenir la Revolució Russa en el futbol, definit per Antonio Gramsci com “el regne de la llibertat humana exercit a l’aire lliure”. 

La corte del Califa
Eduardo Manzano
Editorial Crítica
La corte del Califa

A través de la crònica pràcticament diària que un funcionari de la cort d’Al-Hakam II va fer entre el juny del 971 i el juliol del 975, Eduardo Manzano s’endinsa en l’època més esplendorosa del califat de Còrdova. I, al mateix temps, explica la vida d’aquest sobirà omeia, famós per tenir una de les biblioteques més importants de l’època. 

Per què celebrem?
Albert Vidal
Albertí Editor
Per què celebrem?

Catalunya és un país de festes. Tot municipi té la seva celebració local, més les nacionals. En aquest llibre podreu descobrir els orígens de més d’un centenar de celebracions, des dels Tres Tombs fins a l’Home dels Nassos, passant per les festes de la Crema deth Haro de la Vall d’Aran, l’Encamisada de Falset, la festa de l’Arbre i el ball del Cornut de Cornellà de Terri o la Festa de la Sal de l’Escala. 

Topografia de la destrucció
Laia Arañó i Mireia Capdevila
Ajuntament de Barcelona
Topografia de la destrucció

Des del febrer del 1937 i fins al gener del 1939 a Barcelona “van ploure bombes”. Aquest llibre és el cens més complet i exhaustiu publicat fins ara dels immobles de la capital catalana afectats per les aviacions nazis, feixistes i franquistes. Un total de 1800 edificis perjudicats només en 24 mesos. Una cartografia històrica i fotogràfica inèdita de l’horror i de la por. 

Contes des de la presó
Oriol Junqueras
Ara Llibres
Contes des de la presó

Després de l’èxit d’Estimats Lluc i Joana, Ara Llibres publica aquest nou volum que aplega tots els relats que Oriol Junqueras ha enviat als seus fills al llarg de la seva reclusió a les presons d’Estremera, Lledoners i Soto del Real. Una quarantena d’històries il·lustrades per trenta artistes del país. Relats que, com recorda Pep Guardiola en el pròleg, són l’eina de Junqueras “per explicar les meravelles del món” als seus fills.