Veus caigudes, foc persa i crisis

Voces caídas
Manu Valentín
Comanegra
'Voces caídas'

Al tombant dels segles XIX i XX es va establir a Catalunya una important comunitat jueva que acabaria fundant la Comunitat Israelita de Barcelona el 31 de desembre del 1918. Aquest llibre, escrit a partir de documentació inèdita, recorda la història d’aquells exiliats i les dificultats que van tenir per assentar-se al país amb suport escàs i enfrontant-se a un antisemitisme sense complexos.

Fuego persa
Tom Holland
Ático de los Libros
'Fuego persa'

Escrit com una novel·la, però amb el rigor històric característic de Tom Holland, aquest assaig ens trasllada a primera línia de batalla entre les ciutats gregues i el gran Imperi persa. Coneixerem personatges com Darius el Gran o Leònides, protagonistes d’èpiques lluites, que ens ajudaran a entendre el xoc cultural entre Occident i Orient.

Crisis
Jared Diamond
Debate
'Crisis'

Les crisis al llarg de la història han estat una oportunitat per millorar. És el que defensa Jared Diamond al seu nou llibre després d’analitzar la història de les grans potències del món, com ara Alemanya o el Japó. L’autor defensa que les nacions han sabut extreure conseqüències positives dels traumes viscuts. Al final del llibre, Diamond també reflexiona sobre les lliçons no apreses dels EUA.