Valentí Almirall, Lenin, Cartago, havaneres i masies catalanes

Valentí Almirall. Quan tot va començar
Josep Maria Figueres
Editorial Base
'Valentí Almirall. Quan tot va començar'

Quan es commemora el 120è aniversari de la mort de Valentí Almirall (1841-1904), conegut com un dels pares del catalanisme modern, l’historiador Josep Maria Figueres, que ha recopilat tota la seva obra i n’ha escrit diverses monografies, presenta en aquest llibre una mirada nova de la seva figura. 

Almirall va deixar una gran quantitat de textos ideològics i va protagonitzar una important carrera política com a cap del Partit Republicà Democràtic Federal (PRDF), però també va fer una labor periodística magnífica, sovint menys coneguda i que Figueres reivindica en aquest volum que porta per subtítol Quan tot va començar

Va fundar un diari singular, El Estado Catalán, i el va dur a Madrid; també va crear Diari Català, el primer diari en llengua catalana, i el va dotar d’una gran influència, fins al punt que va arribar a ser dels més importants de Barcelona. I, a més, va fer diverses col·laboracions en diaris populars com El Diluvio i catalanistes com La Renaixensa, totes ara rescatades per l’historiador. 

Lenin
Victor Sebestyen
Ático de Libros
'Lenin'

En aquest llibre, finalista del Premi Elizabeth Longford a la millor biografia històrica, el periodista hongarès Victor Sebestyen fa servir fonts primàries fins ara inèdites per recrear, en el centenari de la mort del líder de la Revolució Russa, la vida de Vladímir Ílitx Lenin, i mostrar la seva faceta política, però, també, el seu vessant més íntim, humà i personal.

Cartago Vetus
Oriol Garcia Quera
Rafael Dalmau Editor
'Cartago Vetus'

En aquest homenatge als arqueòlegs, l’il·lustrador Oriol Garcia Quera recrea les recerques fetes a Olèrdola (Alt Penedès) l’any 1776 per Jaume Pasqual, un dels precursors de l’arqueologia a Catalunya; el viatge al jaciment de Cèsar August Torras i Eudald Canibell, el 1877, i l’estada decisiva de l’historiador Maties Pallarès, el 1921. Olèrdola podria ser la ciutat romana de Cartago Vetus que esmenta Ptolomeu? 

Les primeres havaneres a Catalunya
Diversos autors
Rafael Dalmau Editor
'Les primeres havaneres a Catalunya'

Encara que l’imaginari sobre les havaneres el tenim fixat en relació amb la pèrdua de Cuba –tothom recorda la lletra d’El meu avi–, aquesta investigació d’Anna Costal, Joaquim Rabaseda i Josep Gay situa el boom i la popularització d’aquest estil musical quasi mig segle abans de la guerra d’Independència de les colònies espanyoles antillanes. 

Arrelats
Diversos autors
Edicions Sidillà
'Arrelats'

Després del volum Arrelats. Famílies valencianes amb història, de Juli Capilla, edicions Sidillà presenta un nou llibre sota el mateix títol, però centrat, aquesta vegada, en masos, masies i famílies antigues de Catalunya, l’Aran i Andorra. Xavier Cortadellas, Judit Pujadó i Ignasi Revés viatgen pel territori per descobrir-nos vint cases i famílies amb orígens a l’època medieval i moderna.