Actualitat

Castella i Lleó exigeix a Catalunya el retorn d'una part dels 'Papers de Salamanca'

Segons una declaració de les Corts castellano-lleoneses, la Generalitat manté ‘indegudament' documents de la Guerra Civil en el seu poder

Redacció
23 de desembre de 2015
'Papers de Salamanca' -  CAT ANC Arxiu de Gestió (A. Pascual)
'Papers de Salamanca' - CAT ANC Arxiu de Gestió (A. Pascual)
Més llenya al foc en l'afer dels ‘Papers de Salamanca'. Les Corts de Castella i Lleó han demanat a Catalunya la devolució de tots els documents i altres efectes provinents de l'Arxiu de Salamanca que, segons ells, la Generalitat manté ‘indegudament' en el seu poder. La petició s'ha formulat mitjançant una declaració institucional signada pels cinc grups polítics amb representació parlamentària: PP, PSOE, Podem, C's i Grup Mixt. La declaració exigeix a la Generalitat de Catalunya ‘la devolució de tots els documents no restituïts als seus legítims propietaris, per formar part integrant de l'esmentat arxiu de titularitat estatal [en referència al Centre Documental de la Memòria Històrica, ubicat a la ciutat de Salamanca]'. De fet, el juliol passat l'Arxiu Nacional de Catalunya va engegar una campanya per localitzar titulars de documents confiscats arran de la Guerra Civil espanyola i el procés encara no ha culminat.

En la declaració de les Corts castellano-lleoneses també s'explica que alguns ‘fons documentals valencians, murcians, madrilenys, asturians o aragonesos, entre altres, es mantenen indegudament en poder de la Generalitat de Catalunya', indica la declaració. La Comissió de la Dignitat —l'organització que té per objectiu aconseguir el retorn als seus legítims propietaris del la documentació encautada pel règim franquista— ja ha respost amb un comunicat segons el qual no té constància de ‘documents retornats indegudament'. L'escrit explica que ‘el procés ha estat llarg i no s'ha retornat cap document que no l'hagi aprovat la comissió mixta, formada per tècnics del ministeri de Cultura i de la Generalitat de Catalunya".

A més, la Comissió recorda que encara queda pendent el retorn d'una part dels documents del Centre Documental de la Memòria Històrica, ubicat a la ciutat de Salamanca: "el procés de retorn no s'ha conclòs, ja que en la darrera transferència, el 2014, el ministeri va retenir una part important dels lligalls, cartells i banderes que la comissió mixta ministeri-Generalitat havia acordat transferir i s'havia digitalitzat".

Subscriu-t'hi

Portada Sàpiens 196

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada Sàpiens 196

Mandela guerriller

Els primers anys del jove que va canviar Sud-àfrica

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto