Troben les primeres restes humanes a la fossa comuna més gran de les Balears

Es calcula que 120 persones van ser assassinades i enterrades al cementiri de Porreres, a Mallorca

Exhumació d'una fossa de represaliats de la Guerra Civil a Balboa (El Bierzo) -  FCPB - Archivo fotográfico Foro Cultural Provincia de El Bierzo / Wikimedia commons
Exhumació d'una fossa de represaliats de la Guerra Civil a Balboa (El Bierzo) - FCPB - Archivo fotográfico Foro Cultural Provincia de El Bierzo / Wikimedia commons
3 de novembre del 2016
Autor
Laura Quero
Tan sols unes hores després que s'iniciessin les tasques d'exhumació de la fossa comuna del cementiri de Porreres (Mallorca), s'han trobat les primeres restes humanes de víctimes de la repressió franquista. Un crani i un braç són les troballes de l'equip que el dimecres 2 de novembre va començar la recerca de les 120 persones enterrades a la fossa més gran de les illes Balears amb possibilitats de ser exhumades. Les víctimes podrien provenir de trenta municipis mallorquins diferents.

Durant un mes, l'equip liderat per l'antropòleg Francisco Etxeberria treballarà en l'excavació de la fossa. Posteriorment es procedirà a l'anàlisi dels cossos, i els que s'hagin pogut identificar es retornaran a les seves famílies.

Les tasques de recuperació han estat impulsades per l'associació Memòria de Mallorca, que ja va iniciar l'obertura d'una altra fossa al municipi de Sant Joan, on es van trobar tres agricultors que havien estat assassinats per falangistes. En aquesta ocasió, la institució memorialista ha rebut una subvenció de 95.000 € per part del Govern Balear.

La de Porreres és la primera exhumació que es fa a les Illes després que s'aprovés la Llei autonòmica per a la recuperació dels desapareguts durant la Guerra Civil i el franquisme. A les Balears hi ha identificades 56 fosses, la major part a Mallorca, amb uns 2.000 cossos.