Víctimes oblidades

Isidro Susperregui Aldako

68 anys / Ferit a Sant Sebastià per repressió al carrer el 15 de març del 1977. Mort el 29 de març

Isidro Susperregui Aldako
Isidro Susperregui Aldako

Isidro Susperregui va rebre un impacte de bala de goma al tòrax el 15 de març del 1977 en el context de la repressió a una manifestació per l'amnistia i en protesta per la mort el dia anterior de José Luis Aristizábal. Les fonts divergeixen sobre el fet de si Isidro Susperregui participava en la manifestació o bé es trobava passejant per una de les avingudes per on va passar la marxa. Isidro Susperregui va caure ferit a prop d'un quiosc, on un jove el va trobar i el va ajudar. Va ser traslladat a la Creu Roja, on, segons el diari El País, va romandre ingressat fins al dia de la seva mort, el 29 de març.

Segons d'altres fonts, Susperregui va ser atès d'unes lesions lleus i se li va recomanar que visités un metge especialista. Susperregui ho va fer i, després d'un examen radiològic, es va confirmar la fractura de la clavícula esquerra i es va veure un traumatisme en l'hemitòrax esquerre, motiu pel qual es va ordenar el seu ingrés a l'hospital. Va ser operat de la fractura el dia 22, però el seu estat va empitjorar fins que va morir el dia 29.

 • Nom: Isidro Susperregui Aldako
 • Edat: 68 anys
 • Lloc i data dels fets: Sant Sebastià, el 15 de març del 1977
 • Lloc i data de la mort: Hospital de la Creu Roja de Sant Sebastià (Guipúscoa), el 29 de març del 1977
 • Causa de la mort: impacte de bala de goma
 • Context dels fets: manifestació política
 • Cos policial responsable: Policia Armada

____________________________

Isidro Susperregui recibió un impacto de bala de goma en el tórax el 15 de marzo de 1977 en el contexto de la represión de una manifestación por la amnistía y en protesta por la muerte el día anterior de José Luis Aristizábal. Las fuentes difieren sobre el hecho de si Isidro Susperregui participaba en la manifestación o se encontraba paseando por una de las avenidas por donde pasó la marcha. Isidro cayó herido cerca de un quiosco, donde un joven lo encontró y le prestó ayuda. Fue trasladado a Cruz Roja, donde, según el diario 'El País', permaneció ingresado hasta el día de su muerte, el 29 de marzo.

En cambio, otras fuentes indican que fue atendido de unas lesiones que parecían leves, recomendándole que visitara un especialista. Cuando así lo hizo en el mismo centro donde fue atendido en primera instancia cuatro días más tarde y tras practicarle un examen radiológico, se confirmó la fractura de la clavícula izquierda, apreciándole además un traumatismo en el tercio superior del  hemitórax izquierdo, por lo que se ordenó su ingreso en el mismo hospital. Fue operado de la  fractura el día 22, para  empeorar su estado a continuación hasta fallecer el día 29.

 • Nombre: Isidro Susperregui Aldako
 • Edad: 68 años
 • Lugar y fecha de los hechos: San Sebastián, el 15 de marzo de 1977
 • Lugar y fecha de la muerte: Hospital de la Cruz Roja de San Sebastián (Guipúzcoa), el 29 de marzo de 1977
 • Causa de la muerte: impacto de bala de goma
 • Contexto de los hechos: manifestación política
 • Cuerpo policial responsable: Policía Armada

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000