Cinc escapades per conèixer els Pirineus

Del Pallars a Llívia, plans per al cap de setmana

Castellbo
Castellbo
22 de juliol del 2016
Autor
Anna-Priscila Magriñà
Mou-te amb la 'Guia de vacances'!
Ja és al quiosc la nova ‘Guia de vacances' de SÀPIENS i DESCOBRIR, amb 200 propostes d'activitats per gaudir del patrimoni arreu dels Països Catalans i Europa. La guia inclou festivals, jornades, festes, fires o visites a indrets estretament vinculats amb la història, per descobrir en solitari o amb tota la família. Volem que la guia sigui una eina útil, a les darreres pàgines podeu trobar informació de servei per organitzar les vostres escapades: sabreu on dormir, on menjar, com arribar-hi, com moure-us per la zona i propostes per gaudir encara més de la zona que visiteu. Tot plegat, per 2,95 €, a la venda als quioscos. Més informació aquí
 

 


1- Camí dels Bons Homes (de Berga a l'Arieja)

Fill de Saul

Haver de fugir de casa per evitar la mort ha de ser una de les pitjors coses que et poden passar a la vida. Ho estem veient des de fa temps amb els sirians que fugen de la guerra, i ho van viure els nostres avis i besavis durant la Guerra Civil. Malauradament, sembla difícil imaginar un futur sense fugitius, perquè el passat també n'està ple.
Als segles XIII i XIV van ser els càtars, també coneguts com a bons homes i bones dones, els que van haver de marxar cames ajudeu-me per esquivar la croada i la inquisició promoguda per l'Església catòlica de Roma, amb l'ajuda del rei de França. I per què els perseguien? Doncs, com de costum, perquè pensaven diferent. I ja sabem que això, de vegades, surt molt car.

 

 

 2- Visita a la Casa de la Sal (Gerri de la Sal)

Fill de Saul

Els metges la prohibeixen molt, però per alguna cosa deu existir aquella expressió que equipara les coses que realment valen la pena amb la sal de la vida. On en tenen molta, de sal (fins i tot al topònim) és a Gerri de la Sal. Amb la presència d'una font d'aigua salada, és a dir, amb un alt contingut de clorur sòdic, durant anys i panys l'economia del poble va girar al voltant de la seva explotació pel sistema d'evaporació.

 

 

 

 3- Visita al Museu de les Trementinaires (Tuixén)

Fill de Saul

Avui fem servir la povidona iodada (vaja, el Betadine®) per desinfectar les ferides, però al segle xix les coses anaven d'una altra manera. Un dels remeis que s'empraven en cas de mal era la trementina, que és una substància que s'extreu de la resina dels pins. D'aquest ungüent van rebre el nom les trementinaires, unes dones que, per aconseguir un sobresou, fabricaven remeis amb herbes, bolets i olis que després venien arreu.

 

 

 

 4- Visita al Museu Municipal (Llívia)

Fill de Saul

No, el que veieu a la foto no és el cadàver d'un humà. El que teniu al davant és un macaco! L'esquelet d'aquest primat va aparèixer l'any 2001, al costat de l'església de Llívia, al jaciment de les Colomines. Format per les restes del fòrum romà de Iulia Lybica, al pati de la casa es va trobar una fossa de mitjan segle vi amb l'esquelet d'aquest macaco a dins. El primat havia estat enterrat amb aixovar inclòs, que consistia en una sèrie de peces metàl·liques, entre les quals es conserven un cargol, una sivella i quatre làmines decorades de bronze.

 

 

 

 5- Rutes amb història (Pallars Jussà)

Fill de Saul

La història no només es troba als llibres. La història també es pot explicar a través dels paisatges que ens envolten. Amb aquesta premissa al cap, al Pallars Jussà podem fer dos itineraris per endinsar-nos en les històries viscudes durant la Guerra Civil Espanyola en aquest paisatge espectacular. Amb l'itinerari titulat En la línia de foc, aprendrem les vicissituds dels darrers anys de la guerra, quan al Pallars s'hi va instal·lar un front de guerra que va seccionar el territori, entre l'abril del 1938 i el gener del 1939.