Cinc propostes per descobrir el Camp de Tarragona

Activitats per conèixer d'una manera diferent la Conca de Barberà, el Baix Penedès, el Baix Camp i el Tarragonès

29 de juliol del 2016
Autor
Anna-Priscila Magriñà
Mou-te amb la 'Guia de vacances'!
Ja és al quiosc la nova ‘Guia de vacances' de SÀPIENS i DESCOBRIR, amb 200 propostes d'activitats per gaudir del patrimoni arreu dels Països Catalans i Europa. La guia inclou festivals, jornades, festes, fires o visites a indrets estretament vinculats amb la història, per descobrir en solitari o amb tota la família. Volem que la guia sigui una eina útil, a les darreres pàgines podeu trobar informació de servei per organitzar les vostres escapades: sabreu on dormir, on menjar, com arribar-hi, com moure-us per la zona i propostes per gaudir encara més de la zona que visiteu. Tot plegat, per 2,95 €, a la venda als quioscos. Més informació aquí
 


1. Visita al Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí



Segur que ho heu sentit alguna vegada: un mestre pregunta a un alumne: "Joanet, d'on ve la llet?" I ell, amb tota la seguretat del món, respon: "D'on ha de venir? Doncs del tetrabric!" El que sembla un acudit molt probablement ha passat més d'una vegada. Una bona manera d'evitar situacions tan xocants com aquesta és visitar en família el Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí. Situat a la casa pairal de la família Carulla, aquest espai ens ofereix un molt bon recorregut per la història de la vida al camp.

El museu té centenars d'eines i estris del nostre passat al camp, sistemes interactius i muntatges audiovisuals que ens ajuden a comprendre el món rural, però també sons que tan oblidats ens queden en el brogit diari de la vida a ciutat, i olors com la del ferro, el cuir o el gra, que potser fa temps que no hem flairat amb deteniment.

El dia a dia al camp
El museu ens guia per un recorregut organitzat a través de les diverses feines al camp, des de les que estan directament relacionades amb l'agricultura fins a les dels oficis del poble: el mossèn, el mestre, el cafeter, el pastisser, la filadora, l'apotecari, el barber... I no oblida les feines domèstiques, sempre amagades dels grans discursos, però imprescindibles per al bon funcionament de la vida. A més, espais reconstruïts, com un corral, un rebost, una cuina i un hort ecològic, ens posen del tot en la pell dels autèntics pagesos.

Però la pagesia no ha mort. A Catalunya encara hi ha molta gent que s'hi dedica a temps complet i, potser en part gràcies a l'impuls de la moda del quilòmetre zero, hi ha una revifada en l'interès per l'explotació de les terres que ens envolten. Per això, el museu no només mira al passat, sinó que també explica els canvis dels darrers anys i es planteja el futur de la pagesia. Perquè un tomàquet amb gust de tomàquet sempre serà el millor que ens pot passar.

Més informació al web del Museu de la Vida Rural.

 

 



2. Diada castellera de la Bisbal del Penedès



Ja fa un temps que els castells estan d'enhorabona. Amb més seguidors cada dia, les cites castelleres s'han convertit en un bullici de gent desitjós de veure les torres humanes més impressionants de la Terra. Si us agraden les emocions fortes, aquest 15 d'agost teniu una cita amb la diada castellera de la Bisbal del Penedès.

La jornada és una d'aquelles que s'han de marcar en vermell al calendari, per la seva continuïtat i pel nivell de les actuacions que hi trobareu. Mentre observeu els castells fent via cap al cel, podeu pensar que les dones no van ser acceptades a les colles fins... als anys vuitanta del segle XX! I si quan arribeu a casa us heu quedat amb ganes de més, sempre podeu veure Camises cap al cel, un curtmetratge del vallenc Jordi Ferré Batalla sobre el món casteller que paga la pena veure.

Més informació al web de la Bisbal del Penedès.

 

 

 

 



3. Visites nocturnes a Montblanc



És clar que no percebem les coses de la mateixa manera de dia que de nit. En plena llum del dia sempre tenim la comprensible sensació que ho veiem tot més clar, però potser no ens adonem que amb les distraccions de l'activitat al nostre voltant ens perdem tota mena de detalls. Per això, per pescar tot allò que ens tapen el soroll i l'atabalament del dia a dia, aquest és el segon any que l'Oficina Municipal de Turisme de Montblanc, conjuntament amb l'Associació de Guies de Montblanc (PROTUR) i els establiments de restauració col·laboradors, ens proposa una visita nocturna per la ciutat de la muralla. El punt d'inici d'aquest tomb il·luminat per la lluna és la plaça de Sant Francesc, on el guia de la jornada ens portarà fins a les torres i el pas de ronda, des d'on podrem admirar unes vistes immillorables de la vila, on destaquen les característiques muralles de Montblanc, construïdes al segle XIV, en època de Pere el Cerimoniós.


Carrers, esglésies i teca!
Un cop impressionats per les vistes de la ciutat de nit (a la fotografia), recorrerem les seves places i carrers principals, parant una atenció especial en els exteriors de l'església de Sant Miquel, on es van celebrar les Corts Catalanes fins a tres vegades (1307, 1333 i 1370), i en l'església gòtica de Santa Maria, coneguda com la catedral de la Muntanya. Després de tanta caminada, la visita no pot acabar de cap altra manera que amb una degustació en un dels establiments de restauració del municipi. Encara que sigui de nit, sempre cal recuperar forces!

Amb reserva prèvia
El preu de la visita, que dura aproximadament una hora i mitja, és de deu euros per als adults i de sis per als menors d'entre 8 i 17 anys. Si us hi animeu, heu de fer una reserva prèvia a l'Oficina Municipal de Turisme, trucant al 977 86 17 33 o bé per mitjà de la pàgina web (a sota). Una visita en la tranquil·litat de la nit que us farà veure un Montblanc diferent, allunyat dels sorolls matinals que de vegades emmascaren tanta bellesa.

Més informació al web de la vila de Montblanc.

 

 

 

 



4. Tallers infantils d'història de l'art a Cambrils



L'estiu és un d'aquells moments perfectes per dedicar-nos, encara que només sigui una estona al dia, als passatemps que descuidem durant el curs. Aprendre a tocar el piano, començar aquella novel·la que tenim al cap o agafar l'hàbit de córrer en poden ser alguns exemples clàssics. Però un altre és la pintura. Per als que sigueu més d'aquesta darrera opció, a Cambrils ja fa uns anys que la pintora Nuri Mariné ofereix un primer tast del món de l'art per als més petits de la casa.

Els mesos de juliol i agost, aquesta artista plàstica amb vint-i-cinc anys d'experiència a les espatlles proposa un curs de descoberta del món de l'art. Sempre de manera lúdica, nens i nenes de 4 a 14 anys aprenen l'art a partir d'obres del reusenc Jordi Abelló o dels cambrilencs Bali Cejas i David Callau, però també de Matisse, Frida Calho i Jackson Pollock. Amb sortides al parc del Pinaret i al pati de l'Ermita, els petits prenen consciència del món de l'art i dels diversos materials que es poden fer servir: pintura acrílica, carbonet, ceres, aquarel·les..., però també allò que vagin trobant pel camí, com el fang d'un toll d'aigua o la sorra de les platges de Cambrils. Perquè l'art sempre és allà on el vulguem veure.

Més informació al web de l'organitzadora del taller.

 

 



5. Ruta Ramon Casas a Torredembarra



Enguany fa 150 anys del naixement del pintor Ramon Casas i, per commemorar-ho, la Generalitat de Catalunya ha declarat aquest 2016 l'Any Ramon Casas. Entre els indrets relacionats amb l'artista modernista, cal destacar la vila de Torredembarra, al Tarragonès, on la família Casas tenia una casa pairal, situada al número 16 del carrer d'Antoni Roig, a més de terres i propietats. Ja al segle XVIII, els Casas torrencs eren una família relacionada amb el món mariner, i tant l'avi del pintor com el seu oncle i el seu pare van esdevenir pròspers indians dedicats al comerç.

Casas va passar molts estius de la seva infància i joventut a la vila del seu pare, i precisament d'una d'aquestes estades se'n conserven alguns dibuixos, especialment un quadre pintat per un jove Casas l'any 1881, poc després de complir 15 anys, on es veu el castell dels Icart i l'església de Sant Pere.

Per donar a conèixer encara a més gent la relació de l'artista amb el municipi, l'Ajuntament de Torredembarra ha previst la Ruta Casas, que s'inclou dins les activitats oficials de l'Any Ramon Casas. L'itinerari porta els visitants des del castell dels Icart, l'actual ajuntament, fins al Patronat Antoni Roig, passant, és clar, per davant del que va ser la casa familiar, que es conserva tal com era en època del pintor. El recorregut es pot seguir lliurement i es pot documentar amb material elaborat per la regidoria de Cultura.

Més informació al web de la vila de Torredembarra.