Sense rastre de les restes de Lorca

Fa tres setmanes que un equip d'arqueòlegs i historiadors busca la fossa comuna on va ser enterrat el poeta

El poeta Federico García Lorca va morir executat per les tropes franquistes l'any 1936
El poeta Federico García Lorca va morir executat per les tropes franquistes l'any 1936
12 de desembre del 2014
Autor
Oriol Gracià
Des de mitjan mes de novembre un grup d'historiadors treballa a la zona del Peñón del Colorado, al municipigranadí d'Alfacar, per intentar descobrir les restes del poeta Federico García Lorca, arrestat i afusellat durant la Guerra Civil Espanyola en aquell indret el 18 d'agost de 1936.

El projecte parteix de les recerques científiques i documentals de l'historiador Miguel Caballero, que situaven en aquest entorn el possible enterrament de l'escriptor. De moment, però, no ha aparegut cap tipus de restes. De fet, no és el primer cop que els arqueòlegs treballen a la zona.

I és que fa un any ja es va fer una recerca amb georadar que va detectar una possible fossa de dos metres de profunditat, la ubicació i les característiques de la qual coincidien amb la descripció que alguns testimonis havien fet de l'indret on va ser enterrat el poeta. Ara, però s'ha comprovat que els senyals detectats pel georadar no corresponen a una fossa comuna, sinó a un mantell de material orgànic vegetal en descomposició. El coordinador dels treballs, Javier Navarro, ha assegurat que això obligarà a ampliar la superfície de retirada de terra i que ja està prevista l'excavació de zones annexes.