Víctimes oblidades

José Luis Cano Pérez

29 anys / Mort a Pamplona (Navarra) per repressió al carrer el 13 de maig del 1977

José Luis Cano Pérez
José Luis Cano Pérez

Com a resultat dels fets d'Errenteria el dia anterior, en què havia mort Rafael Gómez Jáuregui, el 13 de maig es van produir mobilitzacions de protesta al País Basc i a Navarra, que se sumaven a les mobilitzaciones que s'estaven duent a terme en el marc de la Setmana Pro Amnistia. A Pamplona (Navarra), l'actuació policial va comportar l'aixecament de barricades i el llançament de pedres i tota mena d'objectes contra els agents, que van fer ús abundant de material antiavalots. Segons el relat reconstruït pel diari El País a partir de la versió de tres testimonis directes, poc després de les vuit, en un enfrontament entre uns cinquanta manifestants i els efectius de la Policia Armada, alguns agents es van resguardar entre els cotxes aparcats i uns altres tres van entrar a diversos portals per refugiar-se dels llançaments de pedres dels manifestants. Va ser llavors que es van produir els primers trets. José Luis Cano va llançar una pedra als agents i es va refugiar en un bar. Quan va intentar sortir-ne, un agent el va agafar del coll i el va començar a colpejar amb la porra al cap. A continuació, va aparèixer un altre agent amb la pistola a la mà; es va afegir a la pallissa fins que va sonar un tret que va entrar per la nuca de José Luis. A continuació, l'agent que havia disparat va colpejar el cadàver i el va insultar. La víctima va ser traslladada per un grup de persones al dispensari de la Creu Roja, on va ingressar ja cadàver.

José Luis Cano Pérez va ser la segona víctima mortal de la Setmana Pro Amnistia. Les altres tres van ser Rafael Gómez JáureguiLuis Santamaría Miquelena i Gregorio Marichalar Aristiaran.

 • Nom: José Luis Cano Pérez
 • Edat: 29 anys
 • Lloc i data de la mort: Pamplona (Navarra), el 13 de maig del 1977
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: manifestació política
 • Cos policial responsable: Policia Armada

____________________________

Como resultado de los hechos de Rentería del día anterior, en los que había muerto Rafael Gómez Jáuregui, el 13 de mayo se produjeron movilizaciones de protesta en el País Vasco y Navarra, que se sumaban a las movilizaciones que se estaban llevando a cabo en el marco de la Semana Pro Amnistía. En Pamplona (Navarra), la actuación policial comportó el levantamiento de barricadas y el lanzamiento de piedras y todo tipo de objetos contra los agentes, que hicieron uso abundante de material antidisturbios. Según el relato reconstruido por el diario 'El País' a partir de la versión de tres testigos directos, poco después de las ocho, en un enfrentamiento entre unos cincuenta manifestantes y los efectivos de la Policía Armada, algunos agentes se resguardaron entre los coches aparcados y unos otros tres entraron en varios portales para refugiarse de los lanzamientos de piedras de los manifestantes. Fue entonces cuando se produjeron los primeros disparos. José Luis Cano lanzó una piedra a los agentes y se refugió en un bar. Cuando intentó salir, un agente lo cogió del cuello y empezó a golpearle con la porra en la cabeza. A continuación, apareció otro agente con la pistola en la mano que se sumó a la paliza hasta que sonó un disparo que entró por la nuca de José Luis. A continuación, el agente que había disparado golpeó el cadáver y le insultó. La víctima fue trasladada por un grupo de personas al dispensario de Cruz Roja, donde ingresó ya cadáver.

José Luis Cano Pérez fue la segunda víctima mortal de la Semana Pro Amnistía. Las otras tres fueron Rafael Gómez JáureguiLuis Santamaría Miquelena y Gregorio Marichalar Ayestaran.

 • Nombre: José Luis Cano Pérez
 • Edad: 29 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Pamplona (Navarra), el 13 de mayo de 1977
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: manifestación política
 • Cuerpo policial responsable: Policía Armada

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000