Víctimes oblidades

Rafael Gómez Jáuregui

78 anys / Mort a Errenteria (Guipúscoa) per repressió al carrer el 12 de maig del 1977

Rafael Gómez Jáuregui
Rafael Gómez Jáuregui

Entre el 8 i el 16 de maig del 1977, les Gestores Pro Amnistia van convocar la Setmana Pro Amnistia, set dies de reivindicació a les tres províncies basques i a Navarra. L'objectiu era aconseguir l'excarceració dels presos que havien quedat al marge de les tres amnisties decretades des de la mort de Franco i que no havien afectat aquells que havien estat condemnats sota l'epígraf de "terrorismo". L'epicentre de la mobilització va ser Guipúscoa, on, el dijous dia 12, disset organitzacions sindicals van convocar una "jornada de lucha" que va consistir en assemblees, vagues i manifestacions massives, una de les quals es va produir al municipi d'Errenteria (Guipúscoa). Durant tot el dia, la ciutat va ser escenari d'enfrontaments molt durs entre la Guàrdia Civil i els manifestants.

A primera hora de la tarda, una columna de sis mil persones va marxar des de la plaça de l'Ajuntament fins a la factoria de l'empresa Orbegozo per forçar-ne el tancament; foren interceptats per dotacions de la Guàrdia Civil que van arremetre contra els manifestants amb els seus vehicles i disparant bales de goma. Com a protesta per l'actuació, més d'un miler de manifestants es va dirigir a la caserna de la localitat i els agents van fer servir material antiavalots i foc real dirigit a les extremitats inferiors, fet que provocà els primers cinc ferits de bala. Els enfrontaments van continuar tota la tarda amb un mínim de dos ferits greus per impacte de bala i dos més per bala de goma. En aquell context, Rafael Gómez, de setanta-vuit anys, passejava amb dos amics per l'albereda de Gamón quan van aparèixer dos Land Rover de la Guàrdia Civil. Els ocupants van baixar dels vehicles i van dispersar les persones que van trobar amb material antidisturbis i amb foc real. La víctima, que era a uns trenta metres dels agents, va rebre diversos impactes de bala al tòrax. Segons un comunicat de la Comissió Pro Amnistia, en aquell moment la víctima no estava a prop de cap grup de manifestants. Rafael Gómez va ser traslladat a la residència sanitària Nuestra Señora de Aranzazu de Sant Sebastià, on va ingressar ja cadàver.

Rafael Gómez va ser la primera víctima mortal de la Setmana Pro Amnistia. Les altres tres van ser José Luis Cano Pérez, Gregorio Marichalar Aristiaran i Luis Santamaría Miquelena.

 • Nom: Rafael Gómez Jáuregui
 • Edat: 78 anys
 • Lloc i data de la mort: Errenteria (Guipúscoa), el 12 de maig del 1977
 • Causa de la mort: impacte de bala
 • Context dels fets: manifestació política
 • Cos policial responsable: Guàrdia Civil

____________________________

Entre el 8 y el 16 de mayo de 1977, las Gestoras Pro Amnistía convocaron la Semana Pro Amnistía, siete días de reivindicaciones en las tres provincias vascas y en Navarra. El objetivo era conseguir la excarcelación de los presos que habían quedado al margen de las tres aministías decretadas desde la muerte de Franco y que no habían afectado a aquellos que habían sido condenados bajo el epígrafe de "terrorismo". El epicentro de la movilización fue Guipúzcoa, donde el jueves día 12, diecisiete organizaciones sindicales convocaron una "jornada de lucha" que consistió en asambleas, huelgas y manifestaciones masivas, una de las cuáles se produjo en el municipio de Rentería (Guipúzcoa). Durante todo el día, la ciudad fue el escenario de duros enfrentamientos entre la Guardia Civil y los manifestantes. A primera hora de la tarde, una columna de seis mil personas marchó desde la plaza del Ayuntamiento hasta la factoría de la empresa Orbegozo para forzar su cierre, siendo interceptados por dotaciones de la Guardia Civil que arremetieron contra los manifestantes con sus vehículos y disparando balas de goma.

Como protesta por la actuación, más de un millar de manifestantes se dirigió al cuartel de la localidad y los agentes utilizaron material antidisturbios y fuego real dirigido a las extremidades inferiores, provocando los primeros cinco heridos de bala. Los enfrentamientos continuaron toda la tarde con un mínimo de dos heridos graves por impacto de bala y otros dos por bala de goma. En aquel contexto, Rafael Gómez, de setenta y ocho años, paseaba con dos amigos por la alameda de Gamón cuando aparecieron dos Land Rover de la Guardia Civil. Los ocupantes bajaron de los vehículos y dispersaron a las personas que encontraron con material antidisturbios y fuego real. La víctima, que estaba a unos treinta metros de los agentes, recibió varios impactos de bala en el tórax. Según un comunicado de la Comisión Pro Amnistía, en ese momento la víctima no estaba cerca de ningún grupo de manifestantes. Rafael Gómez fue trasladado a la residencia sanitaria Nuestra Señora de Aranzazu de San Sebastián, donde ingresó ya cadáver.


Rafael Gómez fue la primera víctima mortal de la Semana Pro Amnistía. Las otras tres fueron José Luis Cano Pérez, Gregorio Marichalar Ayestaran y Luis Santamaría Miquelena.

 • Nombre: Rafael Gómez Jáuregui
 • Edad: 78 años
 • Lugar y fecha de la muerte: Rentería (Guipúzcoa), el 12 de mayo de 1977
 • Causa de la muerte: impacto de bala
 • Contexto de los hechos: manifestación política
 • Cuerpo policial responsable: Guardia Civil

Subscriu-t'hi

Portada del número 260 de SÀPIENS (novembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000