sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta

Els continguts que més us van agradar del 2017

Repassem els 10 articles que més van triomfar l'any que acabem d'acomiadar

Dimarts, 9 de gener de 2018

1. Envia 'El món ho ha de saber'

El 6 d'octubre vam decidir fer una versió reduïda d''El món ho ha de saber', el llibre en què s'explicava la nostra història i que van rebre més de 15.000 persones d'arreu del món, entre les quals hi ha Obama, Merkel o el papa Francesc. El vam recuperar en un altre moment clau de la nostra història, en què vam pensar que era imprescindible tornar a difondre la nostra història a escala mundial.

A la pàgina 'Envia El món ho ha de saber' vam penjar una versió reduïda del llibre en anglès, alemany, francès, castellà i català, que podia consultar-se en línia o descarregar-se.

La resposta va ser més que positiva, ja que gairebé 65.000 persones van visitar aquesta pàgina, una pàgina que us animem a seguir compartint.


Detall portada 'El món ho ha de saber' Detall de la portada d''El món ho ha de saber'

2. 10 mentides sobre Catalunya

És un clàssic entre els clàssics, un contingut que, des que el vam publicar, no ha desaparegut del nostre TOP10. El vam recuperar amb motiu de l'11 de setembre. Malauradament, podríem destacar-lo cada dia, ja que aquestes mentides, de vegades interessades, de vegades fruit de la ignorància, estan més vigents que mai. Les trobareu aquí.
Retrat dels Reis Catòlics "Amb els Reis Catòlics neix la nació espanyola", una de les mentides sobre CatalunyaWikimedia Commons

3. Frases polèmiques sobre els catalans

L'any que hem deixat ha estat marcat per fets històrics i per fets que voldríem oblidar, com la repressió policial de l'1 d'octubre o l'"a por ellos". En aquest context, no és estrany que un recull de frases nefastes sobre els catalans s'hagi colat en el rànquing de continguts més vistos de l'any. Podeu llegir-les aquí.
José Patiño Retrat de José Patiño. Seva és la frase "Los catalanes son prontos en cólera, rijosos y vengativos”Wikimedia Commons

4. La guerra dels Segadors

El quart lloc l'ocupa aquest reportage en què us expliquem les claus de la revolta catalana del 1640, la guerra dels Segadors, que, per cert, és també una de les cerques més repetides a Sapiens.cat. Llegiu-lo aquí.
Els Segadors - Hermenegildo Miralles 'Els Segadors', d'Hermenegildo MirallesWikimedia Commons

5. D'on prové la mona de Pasqua?

Les nostres 'Preguntes amb història' sempre triomfen. No hi ha mes que no apareguin entre els continguts més vistos. En especial, agraden les referents a tradicions catalanes, com aquesta sobre la mona de Pasqua. Permeteu-nos un 'spoiler': en breu estrenarem redisseny, un nou Sapiens.cat en què les preguntes amb història tindran un lloc destacat.
Mona de Pasqua Mona de PasquaThinkstock

6. Les 10 preguntes clau sobre el gihadisme

Molt a desgrat nostre, aquest 2017 hem d'utilitzar uns quants 'malauradament'. El següent d'aquest article és el que fa referència als atemptats a Barcelona i Cambrils el mes d'agost. Aquell dia vam pensar que tocava fer una mica d'història i respondre 10 preguntes sobre un fenomen que fa massa anys que atemoreix el món sencer.

Aquesta peça va obrir el nostre 'Newsletter' del 22 d'agost i el va convertir en un dels butlletins més llegits de l'any i en el que més visites al web va donar en tota la història de Sapiens.cat. Per cert, us animem a inscriure-us al nostre newsletter, si és que encara no ho heu fet. Podeu fer-ho al peu de www.sapiens.cat.
Bandera d'Estat Islàmic Bandera d'Estat Islàmic

7. Els 10 llocs més enigmàtics de Catalunya

Montserrat, el Pedraforca, les pintures de Capçanes o l'Hospital del Tòrax de Terrassa. Aquests són quatre dels 10 llocs més enigmàtics de Catalunya. No sabem si els heu visitat tots, només sabem que l'article us va agradar. Llegiu-lo aquí.
Hospital del Tòrax de Terrassa L'Hospital del Tòrax de TerrassaVetranio / Wikimedia Commons

8. Francesc Ferrer i Guàrdia i la presó Model

L'any 2017 també ha estat el del tancament de la presó Model. Coincidint amb aquest fet històric (permeteu-nos la repetició), vam iniciar una sèrie d'articles explicant la història de 13 dels seus presos més destacats, entre els quals hi havia Francesc Ferrer i Guàrdia. El vam titular en forma de pregunta: 'Qui va ser afusellat al crit de "Visca l'escola moderna!"?.
Presó Model de Barcelona La presó Model de BarcelonaGeneralitat de Catalunya / Wikimedia Commons

9. Deu de les tortures més cruels de la història

Una mica truculent, cert, però també és cert que us va agradar. Llegiu-lo aquí. Abans de fer-ho, us recordem l'avís que ja vam fer en el seu moment: "Aquest article no és apte per a aprensius, perquè us parlarem de mètodes de càstig despietats com el desmembrament, la pera de l’angoixa o el brau de Falaris".
El desmembrament de Sant Hipòlit 'El desmembrament de Sant Hipòlit', de Dirk Bouts

10. Per què els catalans diem 'senyera' a la nostra bandera?

Aquesta 'pregunta amb història' ens la fem cada 11 de setembre, per recordar la història d'un dels símbols de la nació catalana. Llegiu-la aquí.
Senyera SenyeraThinkstock
Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
La dona nua acompanyada de bohemis va incomodar un públic acostumat als paisatges i a escenes religioses o bèl·liques
El Museu de Cultures del Món s'endinsa en les dures condicions de vida a la colònia militar que va tenir Espanya al Marroc
SÀPIENS i Cementiris de Barcelona us conviden a la projecció del documental sobre un periodista excepcional
Publiquem al web documents que descriuen el calc franquista de l'aparell repressiu nazi
Durant la Guerra Civil va dur a terme tota mena de tasques de suport a la República
  • Els pioners de l'esquíCatalunya, 1908: quan esquiàvem amb corbata i faldilla
  • Segle XIIIParís, Bolonya i Òxford. Així eren les primeres universitats
  • Investigació SàpiensJuan Gómez de Lecube: futbolista de dia, espia nazi de nit
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació