Cinc propostes per descobrir el sud d'Europa

Plans alternatius per gaudir del patrimoni històric del Mediterrani

29 d'agost del 2016
Autor
Anna-Priscila Magriñà
Mou-te amb la 'Guia de vacances'!
Ja és al quiosc la nova ‘Guia de vacances' de SÀPIENS i DESCOBRIR, amb 200 propostes d'activitats per gaudir del patrimoni arreu dels Països Catalans i Europa. La guia inclou festivals, jornades, festes, fires o visites a indrets estretament vinculats amb la història, per descobrir en solitari o amb tota la família. Volem que la guia sigui una eina útil, per això a les darreres pàgines podeu trobar informació de servei per organitzar les vostres escapades: sabreu on dormir, on menjar, com arribar-hi, com moure-us per la zona i propostes per gaudir encara més de la zona que visiteu. Tot plegat, per 2,95 €, a la venda als quioscos. Més informació aquí
 

 

1- Visita al castell i les coves de Predjama (Eslovènia)
Situat en un penya-segat de 123 metres d'altura, el de Predjama és l'únic castell-cova d'Europa. Tot i que ja hi havia hagut una construcció més senzilla al lloc des del segle XIII, el castell que veiem avui data de finals del segle XVI. No cal ni dir que la tria peculiar de l'indret, dins de la boca d'una cova, seguia l'única lògica possible del moment: la recerca de protecció i seguretat.

 

 

2- Visita als fars de Croàcia
Ja fa anys que molts fars, a causa de les noves tecnologies, han deixat de tenir un sentit útil. A les costes de Croàcia, lluny de deixar morir per abandonament algunes d'aquestes instal·lacions, fa un temps que es poden llogar per passar-hi un cap de setmana diferent. Hi ha fins a 12 fars per triar, cadascun en una petita illa on, a part del poderós contacte directe amb la natura, poca cosa més hi trobareu. Cada far té una història, i aquests exemplars croats no són menys.

 

 

3- Visita al volcà Etna (Sicília)
L'Etna, a la costa est de Sicília, és el volcà "viu" més gran de tot Europa. Cobreix una àrea de gairebé 1.600 km i es troba a més de 3.300 m per sobre del nivell del mar, i es calcula que va aparèixer fa 500.000 anys, cosa que el converteix en un volcà relativament jove. Amb una activitat gairebé constant, és un dels volcans actius del món. El seu nom vol dir ‘jo cremo' en grec. La seva força ha inspirat diverses històries dins de la mitologia grega. Així, doncs, si algú busca les fargues del déu Hefest, que sàpiga que les trobarà sota aquest volcà. O, vés a saber, si algú es pregunta on fabricaven les seves armes els déus de l'Olimp, com ara el llamp de Zeus o el trident de Posidó, ha de saber que sí, que era a l'Etna. Ah, i el culpable de les erupcions constants és el monstre Tifó, amb ales d'àliga i cent caps de drac, que, en paraules del poeta Píndar, rebufa des que Zeus el va tancar sota el volcà.

 

 

4- Visita a l'església de Sant Vicenç d'Enclar (Andorra)
Construïda segurament a finals del segle VII, l'església romànica de Sant Vicenç d'Enclar és de les més antigues del Principat. Situada al roc d'Enclar, on els romans tenien una explotació vinícola i una fortalesa, sempre ha estat un lloc estratègic per la seva situació perfecta per controlar qualsevol accés a la vall d'Andorra. Forma part de la parròquia d'Andorra la Vella i es troba a uns 150 m per sobre del poble de Santa Coloma.

 

 

5- Visita al temple de Diana a Évora (Portugal)
La ciutat portuguesa d'Évora, patrimoni de la humanitat des de 1986, és un museu en si mateixa. Amb una diversitat increïble d'oferta cultural i arqueològica, pels seus carrers trobem restes romanes tan espectaculars com el temple de Diana, nom amb què es coneix popularment aquest vestigi situat al centre històric de la ciutat.