Història antiga

Tres curiositats sobre Roma i el vi

La beguda obtinguda del raïm ha estat predominant a totes les civilitzacions

Jordi Creus
9 de gener de 2019
1 La socialització del vi
'Ceres, Bacus i Venus', del pintor flamenc Abraham Janssens
'Ceres, Bacus i Venus', del pintor flamenc Abraham Janssens Wikimedia Commons

L'expansió de la civilització romana per bona part d'Europa va comportar la proliferació del cultiu de la vinya, que va viure, conseqüentment, un important impuls tecnològic. Fins al punt que avui no podem entendre les principals regions vinícoles actuals d'Itàlia, França, Espanya, Portugal o Catalunya sense l'empenta que fa molts segles els van donar els conqueridors romans.

2 Beguda de rics i pobres
'El festival del vi', pintura d'Albert Anker
'El festival del vi', pintura d'Albert Anker Wikimedia Commons

Gràcies a això, el vi -que en anteriors civilitzacions com l'egípcia o la grega era una beguda reservada a les clases benestants- es va estendre cap a totes les capes de la societat. Així, en bevien rics i pobres, esclus i gladiadors, sacerdots i prostitutes...No ens ha d'estranyar, però, que els més adinerats beguessin un vi de més qualitat -els més reconeguts eren els procedents de Grècia o de la península Itàlica-, mentre els més necessitats n'engolien uns de més dolents. Més o menys, com ara, oi?

3 El vi fa sang

Ara bé la gran diferència la trobem en la quantitat que s’empassaven fa dos mil anys i la d’ara. Mentre avui a Catalunya la mitjana se situa lleugerament per sota dels 19 litres per persona i any, el militar i escriptor romà Cató ens parlava d’una dosi propera als 270 litres a la seva època. Imagineu quines alegries!

Subscriu-t'hi

Portada SÀPIENS 207 (juny 2019)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada SÀPIENS 207 (juny 2019)

65.590! Els consells de guerra franquistes a Catalunya

A partir de la història de l'alcalde republicà de Badalona, Frederic Xifré, reconstruïm l'ambient repressiu que els colpistes van instal·lar al nostre país el 1939

1 any de SÀPIENS per només 19,90€ 19,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto