Tres curiositats sobre Roma i el vi
La beguda obtinguda del raïm ha estat predominant a totes les civilitzacions

L'expansió de la civilització romana per bona part d'Europa va comportar la proliferació del cultiu de la vinya, que va viure, conseqüentment, un important impuls tecnològic. Fins al punt que avui no podem entendre les principals regions vinícoles actuals d'Itàlia, França, Espanya, Portugal o Catalunya sense l'empenta que fa molts segles els van donar els conqueridors romans.

Gràcies a això, el vi -que en anteriors civilitzacions com l'egípcia o la grega era una beguda reservada a les clases benestants- es va estendre cap a totes les capes de la societat. Així, en bevien rics i pobres, esclus i gladiadors, sacerdots i prostitutes...No ens ha d'estranyar, però, que els més adinerats beguessin un vi de més qualitat -els més reconeguts eren els procedents de Grècia o de la península Itàlica-, mentre els més necessitats n'engolien uns de més dolents. Més o menys, com ara, oi?
Ara bé la gran diferència la trobem en la quantitat que s’empassaven fa dos mil anys i la d’ara. Mentre avui a Catalunya la mitjana se situa lleugerament per sota dels 19 litres per persona i any, el militar i escriptor romà Cató ens parlava d’una dosi propera als 270 litres a la seva època. Imagineu quines alegries!
Comentaris