El Baró Roig en un minut

L'avió vermell de Manfred von Richthofen
L'avió vermell de Manfred von Richthofen Wikimedia Commons

1/ Un pilot icònic

Si hi ha un personatge emblemàtic de la Primera Guerra Mundial, és l’alemany Manfred von Richthofen, més conegut com el Baró Roig pels seus admiradors i com el Diable Vermell pels seus enemics. Aquests sobrenoms li venien, justament, pel color vermell del seu avió de combat, un Albatros de tres ales que va acabar esdevenint una de les icones d’aquells temps.

2/ L’aviació pionera

La Gran Guerra va ser el primer conflicte en què es va fer servir l’aviació de manera massiva. Tot i que es tractava d’aparells força rudimentaris, guanyar la batalla del cel va esdevenir una obsessió per a les potències enfrontades. Per això, els pilots es van convertir en veritables herois als ulls de la població.

3 / Un home d'honor

Aquest és el cas del nostre Manfred, victoriós en més de 80 combats abans d’estavellar-se, un 21 d’abril del 1918, sobre un camp de remolatxes del nord de França. Poca cosa sabem de qui li va causar la mort. En tot cas, una làpida situada prop del lloc on va morir el recorda amb aquestes paraules: “Aquí jeu un valent, un noble adversari i un veritable home d’honor”.

Aquest article es va publicar en el número 232 del Sàpiens (juliol 2021)