QUIN VA SER L'EQUIP DEL RÈGIM?
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis

Revista

Portada del número 246 de SÀPIENS (setembre 2022)
Sàpiens núm. 246. Setembre 2022

El diari perdut de la guerra de Successió

Recuperem la crònica de Francesc de Casamitjana, testimoni excepcional de la presa de Gibraltar

En aquest número
Eleccions Brasil 2022: Lula vs. Bolsonaro

Actualitat

Eleccions Brasil 2022: Lula vs. Bolsonaro

En les futures eleccions presidencials, el Brasil ha de triar entre dues formes molt diferents de veure el passat i el futur del país. Lula da Silva ha tornat com a salvador de l'esquerra i única esperança per expulsar del càrrec Jair Bolsonaro, un extremista més irracional que Donald Trump.

Germán Aranda

Giulio Boccaletti

Entrevista

Giulio Boccaletti: "L'ADN de l'aigua es pot trobar al llarg de la història"

La història de l'aigua no és tecnològica, sinó política, perquè les institucions van néixer de la necessitat de la societat d'organitzar-se per controlar un món envoltat d'aigua en moviment. És la tesi que sosté Giulio Boccaletti, expert en sostenibilitat mediambiental i investigador honorífic de la Universitat d'Oxford, que ha viatjat en el temps per buscar la relació entre les persones i el líquid de la vida.

Caterina Úbeda (text) / Enrique Marco (fotografies)

Sereno

Actualitat

Ronda nocturna: tornen els serenos

Molts anys després que desapareguessin dels carrers de pobles i ciutats, els serenos han tornat. Ja no tenen totes les claus dels edificis ni han d'anar il·luminant ni repetint les hores. Això sí, cobren i s'han convertit en agents cívics nocturns que incorporen funcions que els seus antecessors no s'haurien imaginat mai.

Josep M. Bunyol

Vaixell de guerra anglès a Gibraltar

Reportatges

El diari perdut de la guerra de Successió

Especial 11 de setembre

Tant la historiografia britànica com l'espanyola no han parat gaire esment a la presència de catalans a la presa de Gibraltar el 1704, durant la guerra de Successió. El col·laborador de SÀPIENS Martí Crespo ha recuperat a la Biblioteca Nacional d'Àustria, a Viena, el dietari de Francesc de Casamitjana, militar garrotxí que va exercir de secretari del príncep Jordi de Hessen-Darmstadt i va ser testimoni dels fets. Gràcies a aquest document, podem conèixer detalls fins ara desconeguts de la funció que van tenir els catalans en aquella gran gesta. 

Jordi Mata (text) / Agustí Alcoberro i Martí Crespo (assessorament)

Representació d'un banquet de l'edat mitjana

Reportatges

Tastadors d'aliments

Allà on hi havia una autoritat, hi havia un tastador de menjar. Alexandre Magne, els emperadors romans, els reis de l'edat mitjana… fins a Hitler, Obama o Putin. Es tractava de persones de confiança (o bé esclaus) que ingerien, amb anticipació, el mateix que se serviria als seus caps per assegurar-se que no hagués estat enverinat.

Trinitat Gilbert (text) / Alessandro Castro (assessorament)

Hadza

Reportatges

Hadza: viure com fa 10.000 anys

Acompanyats d'un petit equip d'arqueòlegs i antropòlegs, viatgem fins a la conca del llac Eyasi, al sud-oest de Tanzània, i compartim 24 hores amb els hadza, una de les últimes tribus de caçadors-recol·lectors del món.

Jordi Serrallonga

Maurice Wilson

Reportatges

Maurice Wilson, el boig de Yorkshire

No era pilot, ni tampoc tenia nocions d'alpinisme; però el seu objectiu, segons una suposada missió divina, era coronar l'Everest saltant des d'una avioneta. Els seus propis límits no el van aturar i Maurice Wilson, conegut com 'el boig de Yorkshire', el 1933 va empendre un viatge cap al cim del món. Una expedició en solitari de no retorn.

Eduard Niubó

Vista aèria de l'Eixample

Reportatges

La formació de la gran Barcelona

Fa 125 anys, sis pobles de prop de la capital catalana van quedar engolits per la gran metròpolis. En un dia, Barcelona es va convertir en la ciutat més poblada de la península Ibèrica. Una transformació que va tenir lloc per decret, sense el consentiment dels ciutadans d'aquelles localitats.

Joan de Déu Prats

Antioni Maria Alcover

Reportatges

La gran aventura lingüística

El 1900, Antoni Maria Alcover va concebre una obra titànica que havia de recollir totes les paraules orals i escrites dels diversos territoris de parla catalana. Profundament religiós i conservador, aquest mallorquí va ser un personatge polèmic que es va enemistar amb els membres de l'Institut d'Estudis Catalans i amb el catalanisme polític de l'època. Però va ser, també, un treballador incansable i el creador d'una de les grans obres lexicogràfiques de la llengua catalana.

Caterina Úbeda

Espai Cota Zero

L'Experiència

Espai Cota Zero: La Tortosa subterrània

La urbanització recent de la plaça de la catedral de Tortosa ha tret a la llum restes arqueològiques en les quals se superposen gairebé mil cinc-cents anys d'història. El nou centre interpretatiu permet submergir-se en les entranyes de la ciutat. 

Oriol Gracià (text) / Guillem Barberà (fotografies)

Il·lustració del conte 'Oferiu flors'

EL CONTE HISTÒRIC

Oferiu flors

Un relat de Rafael Vallbona, periodista i escriptor amb més de seixanta llibres i nombrosos premis i traduccions. La seva novel·la Tros aquest any s’ha portat al cinema. Swing i Soc un boomer són les darreres obres que ha publicat

Rafael Vallbona (text) / Pep Boatella (il·lustració)

  • sapiens web
    Escull la teva oferta i subscriu-t'hi avui mateix! 
  • iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Venda de números endarrerits

Si et falta algun SÀPIENS, compra'l a la nostra botiga

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

El règim contra el Barça

La revista que Florentino no vol que llegeixis

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto